Екозащитници с протест пред сградата на МС против изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Dec 03, 2018 Няма коментари by

Жителите на с. Големо село и останалите населени места в района на ТЕЦ “Бобов дол” страдат от редовните нарушения на централата. Тя е и един от най-големите източници на опасни замърсители на въздуха в Европа.

През юли 2018 г. тецът поиска разрешение за изгаряне на биомаса и отпадъци заедно с въглищата, без обаче да променя горивната си инсталация или да инвестира в нови модерни пречиствателни системи. Предстои Изпълнителната агенция по околна среда да обяви своето решение в полза на искането или против него.

По тази причина се организира демонстрация на 5 декември от 18:30 ч. на пл. “Независимост” в София. Чрез мащабна прожекция на фасадата на Министерски съвет ще се подчертае отговорността на властите за гарантирането на правото на чист въздух на всички граждани чрез отговорни решения в сферите на енергетиката и опазването на околната среда. Ще бъде поискано от ИАОС и МОСВ да не издават ново комплексно разрешително на ТЕЦ “Бобов дол”, което да узаконява изгарянето на отпадъци.

Събитието е отворено и са поканени всички хора от страната да се включат, не само с присъствие на демонстрацията, но и като изпращат писма до двете институции от специално създадената страница за проблема.

https://act.greenpeace.org/page/34394/action/1

За ТЕЦ „Бобов дол“:

ТЕЦ „Бобов дол“ се намира едва на 300 метра от централния площад на Големо село и в непосредствена близост до домовете на жителите му. В резултат на дейността на централата всичко наоколо – къщи, коли, градини и ниви, е покрито с плътен слой прах, а въздухът е наситен с фини частици и опасни за здравето вещества. Въпреки че на два от комините са инсталирани сероочистващи инсталации според изискванията, централата често използва високия комин, от който вредните емисии се отделят в атмосферата без пречистване и в нарушение на правилата.

Макар че ИАОС още не се е произнесла по искането на ТЕЦ “Бобов дол” за добавяне на биомаса и отпадъци към горивото, централата вече гори неправомерно слама и дори беше глобена за това.

Изгарянето на отпадъците струва скъпо не само на природата, но и на централите. В цял свят използването на подобно гориво е съпроводено от огромни инвестиции в специално конструирани мощни пречиствателни филтри. Дори тяхното изграждане обаче не гарантира изцяло улавянето на всички опасни замърсители.

В ТЕЦ “Бобов дол” обаче не се предвиждат никакви подобрения или изменения (инвестиции) в основните съоръжения на централата с аргумента, че по документи количеството отпадъци и биомаса ще представлява едва 0,5% от горивото на централата. При изгаряне на отпадъци обаче 20 – 25% от цялото количество остава под формата на пепел, която трябва да се депонира в специални депа, тъй като част от нея е токсична.  Ако тя не се съхранява правилно, това води до замърсяване на почви и води. Не на последно място, ако ТЕЦ „Бобов дол“ получи разрешение да въведе исканите промени, никой не може да гарантира, че посочените количества няма да бъдат надвишавани.

Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Екозащитници с протест пред сградата на МС против изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“”

Leave a Reply