Офис в центъра на Пловдив – характерни особености

Dec 27, 2018 Няма коментари by

www.forton.bg помага на бизнеса в България!

Офис в центъра на Пловдив! На първо място да се запитаме, защо именно офис там е необходим на бизнеса? С какво може това да допринесе за доброто позициониране у нас на даден бизнес и какви са все пак чисто стратегическите бизнес ползи от тази ни инвестиция? Тези въпроси и техните отговори са много важни за всички бизнеси притежаващи офис в центъра на вторият по големина град у нас – Пловдив. Те са важни и за тези бизнес фирми колебаещи се дали да наемат офис именно в центъра на Пловдив. На тях може да ви отворят напълно професионално и коректно бизнес консултантите за имоти от Фортън България. На страниците на платформата им можете да се запознаете с техните услуги, цели, успехи и най-вече безкомпромисно качество на работа. Мястото е www.forton.bg. А, сега накратко нека ви кажем характерните особености на офисите в Пловдив и още…

Офис в центъра на Пловдив – локация, престиж, възможност за изгодни партньорства!

Наемането на бизнес офис в даден град се води от три основни критерия – местоположение, инфраструктура на района и бизнес среда. И по трите показателя градът под тепетата се класира на първите места. Чисто фактологично Пловдив е вторият по големина град у нас след столицата София и с най-добре развита бизнес среда относно инвестиции, регулации на местно общинско ниво и престижни компании уседнали в града. От гледна точка на местоположението градът е разположен в една от най-благоприятните зони в страната – централната му локация позволява бързо да се достигне до всяка точка на България и дори извън нея. Пътно-транспортната карта определя Пловдив, като силно развит инфраструктурно град и опасан от ключови пътно-транспортни артерии. До тук с местоположението и инфраструктурата, какво можем да кажем за бизнес средата тук?

Градът под тепетата, освен Европейска столица на културата за 2019-та, е много добре развиващ се бизнес център. В последните няколко години в Пловдив се изпълниха редица висококачествени проекти за офис площи и сгради с цел да се удовлетвори засиленото търсене на бизнес пазара в града от страната на IT сектора и аутсорсинг бранша. Все повече бизнеси предпочитат Пловдив за място на локация за своя офис и макар и на опашка зад столицата, градът с бързи темпове развива една благоприятна среда за бизнес, която се подпомага от общинските структури. Но, какво получава един бизнес, ако избере офис в центъра на Пловдив за личното си развитие? Получава ключово местоположение, възможности за ползването на съвременна офис сграда и площ, добре развита бизнес среда и възможности за ползотворни партньорства, среда за бъдещо развитие и инвестиции от чужбина. За да намерите адекватните за бизнеса ви офис сгради в центъра на Пловдив, да получите най-добрите наемни условия и да се развивате – изберете www.forton.bg и консултантите, които добре знаят, какво, къде и при какви условия да ви предложат! Офис в центъра на Пловдив, имате го с подкрепата на Фортън България.

Youth projects

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Офис в центъра на Пловдив – характерни особености”

Leave a Reply