Предстои поредното издание на Откритото първенство на София по информатика за ученици

Mar 15, 2019 Няма коментари by

Събитието се организира от РУО София-град, Софийска математическа гимназия и развойния център на SAP

 

На 24 март в Софийската математическа гимназия (СМГ) ще се проведе Открито първенство на София по информатика – състезание по информатика за ученици. Това е третото издание на събитието, като в предишните две през миналата година се включиха общо почти 390 ученици. Състезанието се организира от РУО – София-град, СМГ и развойния център на SAP в България.

Целта на Откритото първенство на София по информатика е да повиши мотивацията на учениците за нови знания и развитие в тази област, като даде възможност на желаещите от цялата страна да се явят на две допълнителни състезания (есенно и пролетно издание на първенството). Поради силния интерес за участие на ученици от страната, в пролетното издание в края на март е предвидена и онлайн версия. Онлайн състезанието ще се проведе паралелно с присъственото състезание, като участниците в него ще бъдат обявени в отделно класиране.

Откритото първенство е безплатно и единствено изисква предварителна регистрация с краен срок до 17 март. Форматът на състезанието е подобен на този на националните турнири по информатика, като всички участващи групи имат по четири състезателни часа. Учениците, които се включват в първенството, са на възраст от четвърти до дванадесети клас.

„Идеята за Откритото първенство на София по информатика дойде преди малко повече от година от Петър Петров, старши програмист в Окадо, и Марин Шаламанов, основател на Елведер, чрез старши експерта по информатика и информационни технологии. Екипът на РУО – София-град подкрепя идеята, с убеждението, че формирането на личности, адаптирани към живота в информационното общество с всички негови възможности, заплахи, предизвикателства и рискове, е необходимо условие за успешната реализация в живота на съвременното поколение ученици. Първенството е още една възможност за проверка на знанията и уменията по информатика на учениците от София и от цялата страна.“, сподели д-р Ваня Кастрева, Началник на РУО – София-град.

„Вече години наред, в рамките на различни инициативи, SAP подкрепя развитието на образованието в областта на информационните технологии в България и ангажиментът ни в тази насока е дългосрочен.“, коментира Радослав Николов, изпълнителен директор на развойния център на SAP в България. „Откритото първенство на София по информатика е още една възможност за учениците да проверят своите знания в областта. Участието в състезания носи и допълнителна мотивация, както и различен тип опит и поле за прилагане на наученото.“, допълни той.

School

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Предстои поредното издание на Откритото първенство на София по информатика за ученици”

Leave a Reply