Седем съвета за по-ефективно изучаване на чужд език

Apr 19, 2019 Няма коментари by

 

В наши дни владеенето на чужд език е ключов фактор за успех в почти всяка икономическа и обществена сфера. Към момента един на всеки пет човека в света може да си служи с английски език за комуникация при пътуване в чужбина, както и за намиране на работа в различна езикова среда. Нараства интересът и към изучаването на други езици – все по-популярни стават испанският, френският и китайският.

 

„Днес наблюдаваме истински ренесанс в езиковото обучение по света и съм убеден, че в близко бъдеще английският ще се превърне в универсален език, който ще свързва всички хора по света. А броят на знаещите повече от два езика ще се увеличи значително“ – споделя Иван Манев, основател на българската платформа за езиково обучение в движение Worddio. Тя е сред най-бързо развиващите се такива мобилни приложения в света, към момента е инсталирана от жители на всички държави, а общият брой инсталации достига 41 248.

 

Манев и екипът му създават Worddio преди година и половина, защото учейки чужди езици той сам установява липсата на приложение, чрез което да може да учи думи в движение в аудио формат. Нарастващата популярност на стартиращия проект показва, че и други хора са търсили подобна функционалност. За да улесни обучаващите се, екипът на Worddio публикува списък с полезни съвети, които правят обучението по чужди езици по-лесно и ефективно.

 

Мисловни карти

 

Mind Maps или „мисловни карти“ е метод, който през последните години доказа своята ефективност при ученето на чужди езици и друг тип обучение. Основният му плюс е, че  чрез него се стимулират и ангажират и двете мозъчни полукълба. С други думи мисловните карти помагат за структуриране и обработване на информация, като в същото време стимулират креативността. Ако искате например да запомните множеството значения на даден английски термин, вземете лист и цветни моливи. В средата на листа изпишете думата, след което нарисувайте в различни цветове разклоненията, свързани с различните й значения.

 

Слухова памет

 

Всеки човек притежава повече от един тип памет – визуална, асоциативна, механична или слухова. Най-лесно се научава чужд език, когато развиваме своята слухова памет. Добра идея е например да слушаме музика от страната, чийто език искаме да усвоим. Това ще ни помогне по-бързо да се потопим в чуждоезиковата среда и да проговорим езика.

 

Използвайте езика в ежедневието си

 

Превръщането на ученето в постоянен навик е сигурен начин да доведете целта си до успешен финал. Можете например да използвате езика, който изучавате в собствения си дом, да промените езика на вашия телефон или браузър, да потърсите носители на езика около вас или онлайн, с които да комуникирате често и по всякакви поводи. Колкото повече използвате езика, който изучавате, в ежедневието си, толкова повече съзнанието ви ще го намира за нещо полезно, за което си струва да мисли денонощно.

 

Учете в движение

 

Друг успешен подход е да потърсите различни онлайн платформи, чрез които да учите езика в движение. Приложението Worddio например прави обучението много по-удобно и ефективно, без да се изразходват значителни средства и време за това. Чрез него можете да слушате записи от оригинални носители на речта, докато сте в задръстването, тичате или извършвате домакинска работа и по този начин да увеличавате речниковия си запас и да свиквате с най-правилното произношение, като в същото време спестявате своето време.

 

Учете вечер

 

Може би малко хора знаят, че най-продуктивното време за учене, са именно вечерните часове, когато мозъкът ни е насторен да запомня повече. Ето защо чуждите думи, които научите преди лягане, ще си спомните с лекота на сутринта.

 

Гледайте филми на чужд език

 

Един от най-приятните методи за изучаване на чужд език е чрез гледането на филми със субтитри. Това е страхотен начин да подобрите езиковите си умения, особено тези за слушане и говорене. Езикът във филмите е естествен, затова е и чудесен начин да обогатите речника си с често използвани жаргонни изрази от ежедневието. Освен това удоволствието от гледането кара организма ни да отделя “хормоните на щастието“ серотонин и допамин, които допълнително стимулират запомнянето.

 

Мнемоника

 

Това е техника на запаметяване, която използва създаването на изкуствени, но забавни асоциации. С нейна помощ можем по-лесно да запомним трудни думи и максимален обем информация. Ако искаме например да запомним, че английският глагол “to lose” (”губя, изгубвам”) се пише само с едно “о”, то може да запимним следната забавна асоциация – пише се с едно, а не с две “о”, като че ли все едно едното ”о” е загубено. По този начин шансът да запомним правописа на думата завинаги значително се увеличава.

 

Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Седем съвета за по-ефективно изучаване на чужд език”

Leave a Reply