Как да се предпазите от вредители вкъщи?

May 06, 2019 Няма коментари by

Вредителите са не особено приятни същества, които се появяват там, където не са желани. Обикновените домашни вредители включват мравки, хлебарки, бръмбари, мухи, молци и гризачи. Градините пък са жертва на акари, молци, бръмбари, листни въшки, гъсеници и гризачи. Независимо дали се борите срещу ненаситните гъсеници в градината си или буболечките в дома ви, следвайте тези стъпки, за да се отървете от вредители.

Идентифицирайте вредителя. Докато превантивните стъпки са сходни за всички видове вредители, вие ще искате да се съсредоточите върху отстраняването на определени видове храни (като например зрели пъпеши за плодовите мухи) или почистване на определени зони (почистване на килима от бълхи), в зависимост от вредителя. Ако решите да използвате пестицид, ще трябва да се уверите, че е подходящ за вредителя, който се опитвате да убиете.

Премахнете застоялата вода. Насекомите и гризачите се нуждаят от вода, за да оцелеят. Дръжте банята и кухненските помещения възможно най-сухи. Фиксирайте изпускащите тръби. Не позволявайте на водата да се събира в чинийките под растенията. Също така не оставяйте водата на домашния си любимец през нощта.

Дръжте кухнята си чиста и цялата храна да е прибрана. Храната привлича вредители. Зрелите плодове ще привлекат плодови мухи. Мухи и хлебарки ще ядат всички трохи, които могат да намерят. Чистата кухня е ключова стъпка в избавянето на дома ви от вредители, затова почистете всички петна с вода и сапун. Само хартиената кърпа или салфетката не могат да бъдат достатъчни. Редовно изключвайте тостера и премахвайте трохите от него.

Съхранявайте храната си в запечатани стъклени или пластмасови контейнери. Съхранявайте зрели плодове, както и ориз и други дълготрайни продукти в хладилника. Пазете храната за домашни любимци в чисти и запечатани съдове, така че гризачите да не могат да стигнат до нея. Измивайте съдовете ежедневно или ги потапяйте в сапунена вода, докато стигнете до тях.

Изхвърляйте боклука всеки ден. Използвайте запечатани контейнери за отпадъци и се уверете, че ги поддържате чисти.

Дръжте къщата си чиста. Това ще премахне местата за укриване на насекоми, както и разпространението на техните яйца. Редовно минавайте с прахосмукачка из целия ви дом. Изхвърляйте филтъра на прахосмукачката в запечатана пластмасова торбичка, за да не могат да избягат вредителите.

Често разресвайте и къпете домашния си любимец. Ако има бълхи, говорете с ветеринарен лекар за това как да процедирате. Отървете се от обичайни места, където се скриват вредителите, като например купчини от вестници, списания или картон.

Почиствайте електроуредите, като ги изключвате и ги избърсвате. Уверете се, че уредът е изсъхнал напълно, преди отново да го включите към източника на захранване. Съхранявайте дрехите и бельото в запечатани пластмасови кутии или торбички, за да ги предпазите от молци.

Откажете им достъпа до дома ви. Вредителите често влизат през слабо запечатани прозорци или врати, или през пукнатини в стени и дъски. Премахването на точките на влизане е ключово, ако искате да запазите помещенията у дома си чисти. Използвайте силикон, за да запечатате пукнатини и цепнатини в цокли, корнизи, шкафове, тръби, канали, мивки, тоалетни или електрически контакти. Сложете уплътнение на вратите и прозорците. Уверете се, че всички пукнатини, цепнатини и пролуки около тръбите и други пробиви по стените на дома ви са правилно запечатани.

Опитайте по-малко токсични пестициди, ако всяка друга превантивна мярка се провали. По-малко токсичните пестициди са по-безопасни както за вас, така и за околната среда. Така например можете да слагате борна киселина върху пукнатините. Тя е отровна за насекоми като мравки и хлебарки, но е много по-малко токсична за хората.

Опитайте инсектицидни или мастнокисели сапуни. Те убиват насекомите с меко тяло като бълхи и акари при контакт, а са практически безвредни за хората и бозайниците, освен ако не бъдат погълнати.

Разбира се, в случай, че нито една от тези мерки не проработи, е най-добре да се доверите на фирма за борба с вредителите. Добър пример за това е Превента ДДДД. Не забравяйте, че само специалистите са достатъчно компетентни, за да се справят с лекота с вредителите!

 

почистване на септични ями

Съвети

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Как да се предпазите от вредители вкъщи?”

Leave a Reply