Няколко идеи за възвръщане старата слава на българския спорт

Jul 16, 2019 Няма коментари by

Когато говорим за успехи в различни спортни дисциплини, България има с какво да се похвали. Страната ни е сред малкото държави в света, които имат в актива си бронзови медали от световно първенство по футбол, златна топка и две златни обувки в същия спорт, световен шампион по шахмат, все още недостигнат световен рекорд в леката атлетика, не малко олимпийски медали, носител на Купата на Императора по сумо и още множество световни титли в борба, вдигане на тежестви, карате, лека атлетика и много други спортове. Всеки българин помни знаменитите постижения на нашите спортисти и чувството да чуеш българския химн сред тези на победителите.

 

Проблемът е, че повечето от тези постижения са в миналото и днес страната ни губи позиции в почти всички спортни дисциплини, за които можем да се сетим. Има ли причини за застоя на българския спорт, как можем да променим тази тенденция и да възвърнем старата слава на Бълагрия по стадионите, терените и пистите?

 

Защо са толкова важни спортните постижения за една страна?

 

Защо да влагаме парите на данъкоплатците в спорта, а не примерно в повече културни прояви, детски градини или социални инициативи? На първо място, спортът дисциплинира и учи на много. За да си успешен атлет не се изисква единствено и само добра физика. Необходими са много усилия, труд, постоянство, време и отдаденост. Наградата са не само кратките поводи за национална гордост, а и нещо много повече – пример за подражание за младите, ролеви модели, самочувствие за цялото население и доказателство, че всеки може да постигне успех с честен труд.

 

„Когато следиш професионалното развитие на един спортист, виждаш колко много усилия е вложил за да стигне до мястото, на което се намира в момента. Спорът възпитава в младите качества, които е важно да имат, за да станат пълноценни личности, които не очакват нещата да се случват на готово. Затова и инвестициите на една държава в спорта се изплащат не само под формата на отличия и медали, а и на цялостно развитие на обществото“ – посочва Мария Костадинова от екипа на Efirbet.com, български сайт за спортна информация и прогнози.

 

Как да се промени сегашното положение?

 

Тогава на дневен ред се налага въпросът: как можем да възвърнем старата слава и постиженията на страната ни по спортните терени? Ето няколко идеи в тази област, подбрани от екипа на портала.

 

Инвестиции в младите

 

Държавите, които обикновено са на върха на класациите по медали, се различават по своята големина, форма на управление и региона, в който се намират. Всички те обаче си приличат по едно – инвестират най-вече в своите детско – юношески школи. Ако децата са подтиквани да спортуват още от ранна възраст, в тях ще се възпита любов към спорта. Елемент, който е излючително важен и е в основата на изграждането на успешни бъдещи спортисти. Затова и е от ключово значение привличането на повече младежи в спортните зали и игрища, запалването на интереса им и култивиране на любов към спорта.

 

В основата е масовият спорт

 

Развитието на спорта в една страна може да бъде оприличено на айсберг. Това, което виждат всички, е неговият връх – постиженията на най-големите национални звезди. Но те са само видимата част. Над 90% от успеха се дължи на масовото спортуване на малки и големи по футболни и баскетболни игрища, зали за тенис и бадминтон, плувни басейни и др. Затова и не е случайно, че през последните години неуспехите на България на Олимпиади и световни първенства се случват успоредно с негативни явления като намаляване процента на спортуващите граждани, ръст на затлъстяването и наднорменото тегло. Затова и осигуряването на по-лесен достъп до спортни съоръжения и условия за игра е от важно значение. То ще стимулира много повече младежи да спортуват редовно, а от техните редици постепенно ще се развият и бъдещите звезди, които ще прославят страната.

 

Ролеви модели

 

Разбира се, успешните и вече наложили се спортисти имат важна роля като примери за подражание. Те са известни, обичани от всички, а често и богати. Всичко това няма как да не се хареса на много младежи, които биха искали да станат като тях. И биха преглътнали по-лесно посланието, че големите звезди също са и дисциплинирани, трудят се неуморно и полагат огромни усилия за развитието си. В това отношение поведението на самите спортисти е от особена важност. Ако те са известни с участието си в пиянски скандали, прекарват вечерите си по заведенията, закъсняват за тренировки и се държат арогантно с околните, примерът, който ще предадат на своите по-млади последователи, ще бъде пагубен.

 

Условия за спонсорите

 

Ако сме осигурили добри условия за масово спортуване и ролеви модели за младите, следващата стъпка е държавата да създаде по-добри възможности за компаниите, които решат да спонсорират определени спортисти и събития. Това, което един бизнес може да спечели от спонсорство, е преди всичко публичност. А при много от спортовете, където на турнирите се събират по стотина човека, това е много трудно. Затова и трябва да се осигурят повече възможности за разгласяване и популяризиране, които да привлекат интереса на спонсорите.

 

Базите, предназначени за тренировка

 

За никого не е тайна, че състоянието на материалните бази у нас е лошо и продължава да се влошава. Това може да се промени отново чрез подходящи публично – частни партньорства и условия за спонсори. Държавата също има още какво да направи.

Спорт

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Няколко идеи за възвръщане старата слава на българския спорт”

Leave a Reply