Какво трябва да знаем, преди да си закупим нов домейн и какви грешки да избягваме

Aug 02, 2019 Няма коментари by

Все повече фирми и физически лица през последните години си изграждат собствени сайтове. Ако допреди петнадесет години такива имаха предимно големите компании и организации, то днес със собствен сайт могат да се похвалят все повече собственици на малък бизнес, новостартиращи фирми, представители на свободни професии, артисти и ентусиасти. Затова и логично нараства броят на притежателите на сайтове, които имат нужда от обучение за естеството на интернет.

 

„Днес е изключително лесно да си купим домейн с няколко клика на мишката. Затова е важно да сме запознати и с въпроси като „Какво е домейн?“, „Чия собственост е той?“, „Какво е хостинг?“ или „Какви са платформите за лесно изграждане на уеб проекти?“ Ако отделим време да се информираме по тези теми, вероятно ще избегнем много грешки при развитието на нашия сайт в бъдеще.“ – споделя Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ. За да улесни своите клиенти, екипът на компанията публикува набор от съвети, както и най-често срещаните грешки при избора на уеб домейн.

 

Чия собственост е домейнът?

 

Все още се среща масово практиката дадена фирма да не купува домейна за сайта си на свое име, а това да се прави от разработчика, който изгражда нейния сайт. От това произтичат редица усложнения в бъдеще. Затова е от ключово значение мениджърите да разглеждат домейна като дигитален актив на компанията, чиято стойност се доближава до тази на нейното име. И съответно да са сигурни, че той е притежание на фирмата, а не на  лицето, което разработва и поддържа сайта.

 

Домейните се подновяват

 

Отново много от собствениците на уеб проекти не са запознати, че домейните се купуват за определен период от време – например една година, две години или повече. И съответно подлежат на подновяване, когато този период изтече. Пропускането на тази основна характеристика и неподновяването на домейна, води до загубата му. Това дава възможност на друго лице да го регистрира и използва за собствени цели.

 

Как да търсим домейни?

 

На видно място в сайтовете на хостинг компании като СуперХостинг.БГ има поле за търсене на свободни домейн имена. Достатъчно е да въведете името, от което се интересувате, и веднага ще видите с кои разширения (.com, .net, .bg, други) е достъпно то в момента, както и на каква цена може да бъде закупено.

 

Имало ли е сайт на този домейн преди?

 

Когато купуваме нов домейн, това не означава непременно, че първи се сещаме за него. Възможно е преди време някой да го е използвал и след това да се е отказал от него. В интернет има инструменти като web.archive.org, с които можете да проверите не само дали е имало друг сайт на този домейна, който сте си харесали, но и как е изглеждал той. Полезна информация е също дали към този домейн има страници, индексирани в търсачките, както и дали са на лице т.нар. лоши линкове към него, които ще трябва да изчистите.

 

Зает ли е същият домейн с други разширения?

 

Дори и избраният от нас домейн да е свободен с дадено разширение, например .bg, от важно значение е да проверим дали той е зает с най-популярните други разширения. Ако например името е заето с .com, .net, .info, .eu и там вече има установен сайт, има голяма вероятност посетителите да се объркват и да посещават него, вместо нашия.

 

Името нечия запазена марка ли е?

 

Като продължение на предходния въпрос: препоръчително е да проверите дали името, което искате да регистрирате, е нечия запазена марка и дали някой има планове да го развива като такава. Ако е така, вероятно ще имате редица трудности от правно и маркетингово естество в бъдеще. Проучете добре името, което сте си харесали и когато се уверите, че е свободно като идея, запазете го. Най-добре с голям набор от разширения – .com, .net, .bg, .eu и други. По този начин дори някой да направи грешка в изписването, ще сте сигурни, че ще попадне на правилния сайт – Вашият.

 

А заето ли е в социалните мрежи?

 

Възможно е домейнът да е свободен, но сходно име да е заето в най-популярните социални мрежи. Това би създало проблеми, ако към сайта планирате да създадете и страници в социалните платформи. Отново е необходимо да проучите допълнително и да се уверите, че името е свободно за Ваша употреба.

 

Изберете кратко име

 

След като сте взели предвид тези фактори, можете да потърсите домейн, като се стремите той да е колкото се може по-кратък. Хората не обичат да помнят дълги имена на сайтове и ако искате да откриват лесно Вашия сайт, е важно да ги улесните в това.

 

Изберете име, което се изписва лесно

 

По възможност домейнът е препоръчително да не включва букви, които могат да се изпишат по различен начин (например “i” или „y”), защото това би затруднило допълнително Вашите потребители. Необходимо е домейнът да се изписва и да се помни колкото може по-лесно. Не е добра идея също да включвате в него тирета и цифри.

 

Добавете креативност

 

Някои от най-интересните и креативни имена на сайтове използват домейн разширенията, за да създадат игра на думи. Понякога такъв ефект може да се постигне с традиционни домейни като .com и .net, друг път – с национални разширения като .me или .de. Все по-често за целта се използват новите домейни (т.нар. new TLDs) като .online, .space, .guru, .shop и много други.

 

Колко дълго ще е подходящ?

 

Понякога избираме домейн, който съответства на името на фирмата или на определена марка. Друг път можем да изберем такъв, който обхваща цял бранш или тип дейност – например „obuvki“, „koli“, „stroitelstvo“, „remonti“. Най-важното е домейнът да е избран стратегически и да бъде релевантен за бизнес развитието дългосрочно. Това е важна част от подготовката, , защото ако след една или две години решите, че искате името на сайта да е различно, ще Ви е много трудно да го промените.

 

 

Uncategorized, Съвети

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Какво трябва да знаем, преди да си закупим нов домейн и какви грешки да избягваме”

Leave a Reply