Съвети за пожарна безопасност в домашни условия

Sep 20, 2019 Няма коментари by

 

 

Какво трябва да знаем за заплахите, свързани с кухненските електроуреди, претоварването на електрическата мрежа, пушенето и други рискови фактори

 

Дали от претоварване на електрическата мрежа, от изоставен кухненски електроуред или от паднала на земята цигара – пожарите могат да възникнат във всеки момент, застрашавайки дома ни и най-вече – живота и здравето на нас и нашите близки. В добавка климатичните промени, наблюдавани през последните години и повишаването на температурите през лятото правят заплахата от пожари по-реалистична от всякога.

 

“От Амазонската джунгла, до Сибир – огнената стихия все по-често е в новинарските емисии. Случаите на сериозни пожари в България и региона също зачестяват, което прави все по-важно да бъдем подготвени за защита на своите домове и най-вече – на близките ни хора. Грижата за пожарната безопасност трябва да започне от всеки отделен човек и всеки дом, а познаването на основните мерки, с които може да се предотврати избухването на такова бедствие, може да спаси живота на мнозина” – споделя Янко Боев, управител на българското дружество Пожарна защита ООД.

 

Екипът на фирмата публикува набор от съвети за пожарна безопасност в домашни условия.

 

Как да намалите риска от пожар в кухнята

 

Повече от половината домашни пожари възникват в кухнята и взимайки предвид множеството електроуреди, които се ползват там, това съвсем не е изненада. Има обаче редица превантивни мерки, които бихме могли да предприемем, за да намалим риска от инциденти по време на готвене.

 

От Пожарна Защита ООД съветват да наблюдавате децата си и да не ги оставяте сами в кухнята. Съхранявайте кибрита и запалките на недостъпни за тях места като по възможност използвайте устройства за подаване на искра за възпламеняване на газови котлони, които са по-безопасни, тъй като при тях няма пламък, съветват още от дружеството.

 

При излизане от кухнята, махнете тиганите и тенджерите от котлоните или намалете мощността им максимално като избягвате да оставяте стърчащи дръжки. Ако сте приключили с готвенето, винаги проверявайте дали сте изключили уредите за готвене.

 

Ако носите широки дрехи, те лесно могат да се запалят, така че най-добре е да готвите, облечени в кухненска престилка. Парцалите и кърпите, с които почиствате, също е добре да съхранявате далеч от котлоните, скарите и тостерите в кухнята.

 

Дръжте кабелите на електрическите уреди далеч от вода и редовно почиствайте натрупаните по тях мазнини, тъй като те могат да доведат до възпламеняване.

 

В случай, че тиганът пламне, изключете котлона. Ако имате пожарно одеяло, може да го хвърлите върху него. Не е добра идея да го гасите с вода или с воден пожарогасител, информират още от Пожарна защита ООД. Ако не успеете да се справите с пожара в първите секунди, най-добре е да излезете на безопасно място и да се обадите на телефон 112.

 

Как да избегнете пожари, причинени от електричество?

 

Този тип пожари най-често са свързани с претоварване на електрическата мрежа, наличие на оголени кабели или ползването на преносими електроуреди.

 

За да предотвратите много от заплахите, уверете се, че всички мощни уреди като пералните и фурните, са включени в контактите сами и в никакъв случай не ги включвайте на един разклонител, тъй като може да го претоварите.

 

Наблюдавайте дома си за уреди с оголени или стопени кабели, за следи от обгаряне или горещи щепсели, както и за мигащи лампи или бушони, които падат без явна причина и своевременно се погрижете за тяхната подмяна с нови. При възможност изключвайте уредите от щепселите.

 

Ако използвате преносими печки, опирайте ги на стената, за да не могат да паднат и ги дръжте далеч от завеси и мебели. Никога не сушете дрехите си на тях.

 

Цигарите и свещите

 

са една от най-често срещаните причина за възникване на пожар в битова среда. За да избегнат инциденти с фатален край, на пушачите се препоръчва никога да не пушат в леглото и винаги да използват пепелник, а не кофи и други съдове.

 

Не е препоръчително също да пушите, когато сте изморени или под въздействието на лекарства, тъй като може да заспите с горяща цигара, която може да падне на килима или вестника и също да предизвикат инцидент с трагичен край.

 

Важно за вашата безопасност е да не оставяте горящи свещи без наблюдение, като по-добре е да ги изгасяте с щипци или лъжица, тъй като при духането могат да се разпространят искри.

 

Противопожарни средства вкъщи

 

Сред най-разпространените противопожарни средства у дома са топлинният детектор, пожарното одеало и пожарогасителят.

 

Над 80% от домовете на запад са оборудвани с автономни детектори за дим и топлина. Статистиката сочи, че наличието им намалява наполовина вероятността за фатален край при пожар.

 

Пожарното одеяло от своя страна е особено ефективно при пожари в кухнята, където просто като го хвърлите върху пламъците, то отнема кислорода и „задушава“ пожара.

 

Ако се чувствате уверени при работата с пожарогасител, той може да се окаже най-ефективният начин за справяне с пожара у дома. Експертите на фирма Пожарна Защита ООД препоръчват пожарогасител тип АВС /за всички класове пожари/ с минимален капацитет 2 кг. Особено важно е да разполагате с пожарогасител, ако в дома си се отоплявате на твърдо гориво, подчертават още от фирмата.

Uncategorized

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Съвети за пожарна безопасност в домашни условия”

Leave a Reply