Проблемни тийнейджъри – как да се справим?

Oct 08, 2019 Няма коментари by

Когато за пръв път станем родители, чуваме много и различна информация за това, което предстои: проблеми с поведението, с алкохола, с наркотиците, с общуването.

Много родители не знаят какво да правят или как да реагират, когато животът им е обърнат наопаки от поведението на тийнейджъра им. Родителството им се превръща в постоянен цикъл на опити и грешки, докато се опитват да се ориентират по пътя през бурята. Но има някои неща, които всички родители могат да направят, за да помогнат за подобряване на трудна ситуация.

Използвайте тези 6 съвета, за да улесните живота си и да мотивирате вашия тийнейджър да се промени.

1. Обичайте детето си безусловно

Тийнейджърите ще ви тестват, дори и при най-добрите обстоятелства. Лесно е да обичаме децата си, когато си кротки и послушни. Но е истинско предизвикателство, когато са трудни и ежедневно ни създават грижи.

Помнете, че трудните и проблемни деца се нуждаят много от вашата безусловна обич. Дори в най-лошите моменти не пропускайте да им покажете, че ги подкрепяте и обичате.

2. Грижете се за себе си

Докато вашият тийнейджър се бори с даден проблем или ситуация, първосигнално ще се потопите в казуса и ще опитате да оправите нещата. Само че невинаги всичко зависи от вас. Трябва да засвидетелствате подкрепа, но също така децата трябва да се научат да се справят сами. Бъдете опора, а не патерица за вашето дете, като го оставите да взема самостоятелно решение. При необходимост нека се допитва до вашето мнение. Не забравяйте, че и вие имате живот и заслужавате време за себе си.

3. Запазете спокойствие

Ако разберете, че вашето дете има проблем с наркотици, алкохол, хазарт или други, много ще се ядосате. Това е нормална реакция. Но трябва да държите гнева под контрол.

Да крещиш на детето си, да използваш нецензурни думи, да ги наричаш имена или да действаш физически срещу тях, няма да помогне за изясняване на ситуацията. Гневът поражда само повече гняв. Ако сте ядосани, ще го предадете и на детето. А това допълнително ще допринесе за лошото им поведение и за в бъдеще. При подобна ситуация изчакайте гневът да отмине и на трезва глава обсъдете ситуацията спокойно.

4. Слушайте с разбиране

Да говорите с вашия тийнейджър за техните проблеми е абсолютно задължително. Но слушането с разбиране е изключително важно. Детето ви трябва да знае, че може да ви се довери, да ви потърси при нужда, защото се интересувате как се чувства.

Вместо да инициирате всички разговори като кръстосан разпит, създайте среда, която предразполага към споделяне. Задавайте въпроси от отворен тип, така че да получавате повече информация. Утвърдете чувствата си и бъдете съпричастни. Бъдете подкрепящи. И най-важното – бъдете изключителен слушател, без да съдите или да вземате страна.

5. Действайте като екип и разчитайте един на друг

Когато имате зависим тийнейджър, е изключително важно двамата родители да бъдат на една и съща страница по отношение на това как трябва да се справите. Трябва да представите единен фронт и да уведомите детето си, че мама и татко ще действат – и реагират – по същия начин.

Когато и двамата родители са в пълно съгласие, очакванията и последствията ще бъдат последователни. Всичко, което е по-малко, ще изпрати смесени съобщения до вашия тийнейджър и той или тя ще започне да играе един родител срещу другия, което може да създаде хаос. Допълнителен бонус: Съгласявайки се с партньора си, вие ще бъдете по-малко стресирани и по-щастливи и това ще бъде от полза за всички.

6. Не се колебайте да питате професионалист

Да си родител на пристрастено дете не е нещо, за което можеш да се подготвиш. За съжаление няма ръководство за справяне. Правиш най-доброто, което можеш за момента, и се учиш в движение. Често обаче не е достатъчно. Никой не очаква да сте чудотворец, така че да потърсите професионална помощ е напълно приемливо.

Терапевтите и психиатрите могат да бъдат огромни съюзници, които осигуряват морална помощ за вас и решение за проблема на вашето дете. Специалистите по пристрастяване също могат да предложат чудесна представа. Не се опитвайте да го направите сами. По-добре е да поискате помощ.

Ако не сте запознати с наркотичната зависимост, може да прочетете малко повече информация за нея. Обърнете се към терапевтичен център „Жива“ за справяне със зависимостта като се доверите се на професионалистите.

Съвети

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Проблемни тийнейджъри – как да се справим?”

Leave a Reply