Какво да съобразите, когато купувате кухненска мивка?

Dec 05, 2019 Няма коментари by

Кухненската мивката е едно от важните и най-често използваните места във всеки дом. Затова, когато купувате нова, трябва да бъдете уверени, че сте направили най-подходящия избор. В случай, че до този момент не Ви се е налагало да избирате мивка, вероятно имате само бегла представа какво търсите. От вас се изисква да помислите за формата, размерите, материала и дори цветовете. В магазините ще откриете огромно разнообразие от модели с различни характеристики, което може още повече да Ви затруднят в това начинание. В следващите редове сме обобщили какви са най-важните характеристики, които да съобразите, когато купувате кухненска мивка. Вижте кои са те:

С какво пространство разполагате?

На първо място, обърнете внимание на размерите. Този съвет може да звучи тривиално, но понякога хората се увличат по материала или дизайна и забравят за тази малка, но изключително важна подробност. По-голяма или малка мивка да изберете? Това е въпрос на гледна точка и лични предпочитания, но също така има някои критерии, които ще Ви помогнат по-лесно да се ориентирате. На първо място, размерът на мивката зависи от пространството, с което разполагате в кухнята си. Дори да искате по-голяма мивка, ако нямате достатъчно място, няма и как да я съберете. В случай, че пространството не Ви ограничава, следва да помислите колко често ще използвате мивката и за какво. Много домакинства вече разполагат със съдомиялни машини и не мият чиниите на ръка.  В такъв случай по-практично е да заложат на малка мивка. Тук е момента да обмислите дали да предпочетете мивки за вграждане или бордови мивки.

Има ли значение формата?

На пазара ще откриете различни форми – кръгли, квадратни, правоъгълни. Няма строги правила при избора на форма. Все пак експертите съветват да изберете мивка, която ще отговаря на цялостния стил и интериор на Вашата кухня. По този начин ще постигнете стилна и хармонична визия. Но ето и някои насоки: квадратните мивки, а също и правоъгълните са по-удобни, за да поставите в тях мръсните съдове. Кръглите мивки, от друга страна, са много по-лесни за почистване, тъй като нямат ъгли, в които да се полепят мръсотиите.

Какъв материал да изберете?

Материалът е една от характеристиките, на която Ви съветваме да обърнете внимание. Той е важен не само от гледна точка на дизайна, но също и за удобството и практичността на Вашата мивка. Разнообразието е наистина голямо, затова преди да купите, проучете какви са предимствата и недостатъците на материала, които сте избрали.

Един от популярните избори за кухненска мивка е инокс. Този материал не ръждясва, а също е лесен за почистване. Сред плюсовете му може да посочим също достъпната му цена и възможността да го намерите в различни форми и размери. Трябва обаче да имате предвид, че обикновено е доста по-шумен, когато използвате мивката. Освен това е податлив на надраскване.

Керамичните мивки са стилен избор, който ще придаде елегантност на кухнята Ви. Този вид мивки обикновено имат по-висока цена. Ако изберете да купите керамична мивка, имайте предвид, че тя изисква да бъдете внимателни при експлоатацията и поддръжката ѝ, защото могат да се образуват петна.

Мивките от гранит набират сериозна популярност в последните години. Причините за това са, че материалът е много красив, но също така и устойчив на повреда. За всички, които не харесват скучните цветове, добрата новина е, че може да откриете гранит в разнообразни нюанси, които да създадат цветен акцент. Имайте предвид обаче, че гранитните мивки могат да бъдат по-тежки и не всеки плот е подходящ за инсталацията им.

Не забравяйте малките детайли

Последно, но не без значение, това са малките детайли, като смесителя за вода и сифона. Да, имате възможност да избирате дори и това. Що се отнася до смесителя, практична препоръка е да изберете по-висок и подвижен такъв, за да може да почиствате страничния плот и да събирате по-високи съдове в коритото. Сифонът от друга страна има значение за бързото отцеждане на водата. Ако миете чиниите на ръка, специалистите препоръчват да изберете мивка с по-голям сифон, разположен от горната част, за да не се запушва от съдове.

Това са най-важните характеристики, които да обмислите, за да изберете подходяща мивка за Вашия дом. След това Ви остава само да изберете точния модел и да направите покупка.

Съвети

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Какво да съобразите, когато купувате кухненска мивка?”

Leave a Reply