Спите ли на правилната възглавница?

Dec 09, 2019 Няма коментари by

Изборът на подходяща възглавница е от ключово значение, за да се радвате на качествен сън нощем. Ако Ви се е налагало да купувате възглавници, по всяка вероятност знаете, че разнообразието от видове и модели е толкова голямо, че понякога е невъзможно да решите коя да вземете. 

В случай, че се събуждате със схванат врат, постоянно се намествате, въртите и не успявате да се нагласите удобно, то е време да смените старата възглавница. За да бъдете подготвени, когато това се наложи, в тази статия сме събрали всичко, което е необходимо да знаете, за да изберете най-подходящата.

Съветите на професионалистите – как да избираме правилно

Замисляли ли сте се какво прави възглавниците удобни и защо някои хора имат различни предпочитания относно твърдостта и височината им? Експертите отговарят на този въпрос, като посочват, че в зависимост от доминиращата поза на сън, хората имат нужда от различен тип възглавница. Това е най-практичният и точен начин да изберете подходящия за Вас модел. Ето как може да  направите това:

На първо място, отговорете на въпроса в каква поза спите най-често. Разбира се, малко са хората, които лягат и се събуждат без изобщо да са помръднали. Въпреки това всеки от нас има поза, в която спи през по-голяма част от времето. Ако не сте сигурни коя е Вашата, наблюдавайте как заспивате и се будите сутрин или помолете партньор Ви да го направи. 

След като вече сте наясно, идва време да разберете каква възглавница е подходяща за Вашата доминираща поза на сън. Ако спите по корем, имате нужда от ниска и мека възглавница, която ще Ви осигури необходимия комфорт. Ако изберете прекалено висока – тя ще повдигне врата Ви назад и може да причини схващания и болка. 

Хората, които спят по гръб тези, които имат проблеми като хъркане или затруднено дишане е добре да изберат среднотвърда възглавница, за да се даде нужната опора на врата. Едновременно с това, тя ще повдигне врата и гърлото така, че коренът на езика да не не пропада и да не предизвиква дискомфорт.

Остана да разгледаме още един случай – когато преобладаващата поза на сън е настрани. Тогава между главата и рамото остава разстояние, което възглавницата трябва да запълни. В този случай специалистите съветват да изберете по-плътна, твърда и висока възглавница, която да даде стабилна опора, за да не потъва главата Ви надолу. Съществуват и модели с вълнообразна форма, която удобно обхваща споменатото вече разстояние между врата и рамото и дава опора и комфорт по време на сън.

От какъв материал да бъде възглавницата? 

 Накрая остава да изберете какви да бъдат материалът и пълнежът. На пазара ще откриете много различни варианти, но сред най-популярните са: дунапрен, мемори пяна, латекс, гъши пух, вълна. В следващите редове накратко ще обобщим предимствата и недостатъците на някои от тях.

Дунапренените възглавници са доста широко разпространени, най-вече заради достъпната им цена. Най-вероятно всяко домакинство има поне една такава в гардероба си. Този тип възглавници обаче имат най-краткотрайна издръжливост. Материалът лесно се свива и с времето губи обема си. Затова се налага да ги сменяте на всеки 1-3 години. 

Възглавниците от мемори пяна са все по-често предпочитан вариант. Интересен факт е, че материалът е създаден от НАСА през 60-те години на миналия век. Той притежава специалното свойство да се адаптира спрямо извивките на Вашето тяло, като осигурява максимален комфорт и опора. 

Латексовите възглавници са достойна конкуренция на тези от мемори пяна. Те са много издръжливи и устойчиви при употреба. Запазват еластичност и формата им остава непроменена в продължение на няколко години. Още един от плюсовете им е, че са хипоалергенни, което ги прави подходящи за хора, страдащи от алергии.  

Вече знаете достатъчно, за да изберете най-удобната за вас възглавница. Качествена такава може да намерите тук: https://isleep.bg/pillows/. Остана само да ви пожелаем сладки сънища! 

Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Спите ли на правилната възглавница?”

Leave a Reply