Gameloft България: Създаването на видеоигри е сериозна, но забавна работа

Feb 04, 2020 Няма коментари by

Създаването на собствена видеоигра е била съкровената мечта на не един или двама младежи през годините. Представете си възможността да изградите собствен виртуален свят, така както си го представяте. А какво ли ще е да вземете любимата си игра и да я модифицирате, така както би била най-добра според вас? Последният подход е дал доста интересни и силни заглавия, като Counter-Strike и PlayerUnknown’s: Battlegrounds (PUBG). Създаването на модове за определени гейм заглавия може да е много забавен, но изключително муден и времеемък процес – особено ако не сте достатъчно навътре в процеса на разработването на игри. Ако сте сам и без екип, ситуацията става безнадеждна.

Естествено – има и друг вариант. Другата, както и по-традиционна възможност за развитие в гейм индустрията е да се опитате да започнете работа в някое от вече установените студиа. Разработването на игри включва различни компетенции като програмиране, дизайн и изкуство. Голямото предимство е, че ако не ви бива в писането на софтуерен код, винаги можете да намерите потенциален интерес, с който да можете да се впишете. Било то като продуцент, дизайнер, маркетинг експерт или художник.

Разчупване на ритъма

Създаването на игри може да разчупи значително еднообразния ритъм на работа, който другите професии предлагат. Това смятат от Gameloft България – софийското студио на едноименния френски разработчик на мобилни игри. Ако обичате да се забавлявате на телефона си, много вероятно сте попадали на техни заглавия – поредицата Asphalt или стратегията March of Empires например. В Gameloft България в момента работят около 200 души във всякакви области – от дизайнери и продуценти, през художници до експерти по гейм икономика.

Причината за това е, че студиото е едно от водещите във френската група. Това означава, че то отговоря за всички основни задачи, включващи работата по дадено заглавие. Софийското звено е водещо при креативната част, както и в голям процент по техническата. Заради това, спектърът на специалисти, които е наличен в студиото е доста пъстър.

Ключовото значение на креативния процес при гейм разработката също допринася много за разнообразието на проектите. Креативността полага основите на цялата работа и я съпътства почти до края. Спецификите на индустрията доста често предразполагат дори по-тривиални специалисти – като маркетинг специалистите, да прибягват до нови или нетрадиционни за своята сфера методи, за да са ефективни в работата си.

Куп възможности и стартиране

Широкият спектър от необходими специалисти позволява на гейм разработчиците да търсят експерти от повече места, вместо да се ограничават само в една сфера. Това важи и за ентусиастите, които искат да навлязат в тази индустрия. Дори и да не можете да програмирате или рисувате, пак можете да откриете мястото си в една гейм компания.

Защо тогава няма огромен наплив от кандидати за подобни позиции и професията е слабо позната? Причината е, че все още доста от хората смятат, че създаването на игри е несериозна работа. Напротив – тя дава доста възможности и изисква непрекъснато самоусъвършенстване. Неслучайно, старшите експерти доста често дават безплатни или платени онлайн уроци в своята специалност.

Въпреки, че Gameloft България предлага доста курсове и обучения за служителите си, компанията признава, че подобен тип самообучение, базирано на бездънния океан от информация онлайн е доста ефективно. Не само за хора, които правят първите си стъпки в тази професия, но и за последващите етапи от развитието си.

Gaming

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Gameloft България: Създаването на видеоигри е сериозна, но забавна работа”

Leave a Reply