Защо четенето на книги никога няма да бъде заменено от дигиталните технологии

Mar 05, 2020 Няма коментари by

Всеки човек има своите ежедневни навици, като един от тях несъмнено е четенето, било то на книга, статия в интернет или послания в социалните мрежи. Четенето ни помага да развием себе си по много различни начини, независимо от какъв жанр ще са избраните четива – детска литература, класически заглавия, любовни или исторически романи. 

 

Времето, което прекарваме в компанията им е лична инвестиция, за която влагаме минимални средства, но в замяна получаваме възможността да се потопим в света на науката, фантастиката, великите открития, приказките.

 

Научно доказано е, че този процес развива мозъка и мисълта

 

Четейки, ние стимулираме менталните функции на един от най-важните органи в човешкото тяло. Мозъкът е вид мускул, който се нуждае от редовни “упражнения”, за да не губи своята сила. Книгите са един от най-добрите начини да не спираме да го стимулираме да запомня и обработва информация.

 

Сред предимствата на този увлекателен навик е намаляване на стреса, придобиване на нови знания, развиване на лексиката, подобряване на сегашните умения в различни дисциплини. Да разполагаш с широк набор от информация и думи, несъмнено дава тласък на самочувствието по време на общуване, особено когато трябва да представим себе си по възможно най-добрия начин. 

Съвкупността от факти, сюжети, герои и логически задачи в един текст оказва благоприятен ефект върху паметта ни и помага да бъдем аналитични, когато се налага да разрешим сложен казус. 

 

Какво ни дават книгите, което не получаваме от дигиталните технологии

 

Когато чуем думата “дигитални” ние си представяме как търсим информация онлайн по въпрос, който ни вълнува. Но нищо не може да замени усещането от това да разгледаме лавиците в любимата ни книжарница Сиела. Модерните технологии не могат да заменят усещането, когато разглеждаме книгите, подредени на полиците или когато разлистваме новата ни книга. Това е процес, благодарение на който оставаме насаме със себе си и книгите, които ни вълнуват, а докосването на хартията и мириса на мастило са незаменима част от емоцията.

 

Дигиталните технологии не могат да ни дадат онзи безценен контакт с книгата, какъвто е  допирът на хартията,  уханието ѝ и автентичните снимки, които въпреки съвременните устройства, никога не са така впечатляващи, както в печатния им вариант. Тази сила на печатните книги не може да бъде изместена и заменена, защото с тях ние създаваме съкровена връзка и те се превръщат в спътник на живота ни. 

 

Защо двете не могат да се сравняват

 

Несъмнено удоволствието от четенето и в двата варианта е различно. И в това може да се убедите, посещавайки близката книжарница Ciela. Влизайки, ще се отправите към изданията от жанровете, които ви вълнуват най-много. Вземете една книга, отворете я, прочете няколко реда, усетете аромата ѝ. Веднага ще започнете да анализирате цветовете на корицата, идеята за създаването ѝ, качеството на хартията на страниците, силата на мастилото, използвано за буквите. След това ще направите същото с друга и накрая, след дългата и вълнуваща разходка, ще си ги купите.

 

Удоволствието от това да изберете нещо за вашата лична библиотека едва ли ще е така силно, както ако закупите онлайн издание.

 

Къде ще открием най-голямото богатство на книги

 

Заповядайте в книжарници СИЕЛА, било то онлайн или на място. Зарадвайте себе си, приятели и близки хора, избирайки интересни четива от различни жанрове или пък тематична литература като например:

 

 • Българска литература;
 • Световна литература;
 • Художествена литература;
 • Исторически романи;
 • Фантастика;
 • Фентъзи;
 • Любовни;
 • Поезия;
 • Публицистика;
 • Енциклопедии;
 • Литература за тийнейджъри;
 • Детски четива;
 • Учебници и помагала.
Книги

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Защо четенето на книги никога няма да бъде заменено от дигиталните технологии”

Leave a Reply