Замърсяването на околната среда и какви са действията ни срещу него

May 07, 2020 Няма коментари by

Автор: Йоана Шопова

Какво пък толкова? Един фас съм изхвърлил на тротоара.“, „То дали ще рециклирам или не, все тая.“ „Да почистим България за един ден, но я замърсяваме през останалите 364.“…

Тези и още редица други са изказвания, които непрестанно чувам от най-различни хора в ежедневието си. Сякаш климатичните промени, тоновете пластмаса, тъжните картинки на болни животинки, които се появяват по всевъзможни поводи във всеки трети сайт в интернет, не са достатъчни да ни трогнат дотам, че да покажем съпричастността си не с думи, а с действия. А може би пък не…

Днес съм решила да ви запозная с редица интересни инициативи, организации и изобретения за опазване чистотата на околната среда, както тук в България, така и по света, за да може следващия път, когато видим пакетче семки на полянката в парка или подаващ се фас от пясъка на плажа, да не ги подминаваме със затворени очи, ами най-малкото – поне да ги изхвърлим. А в действителност можем да направим още толкова много…

Но преди всичко, ще ви споделя малко факти, които да демонстрират пред какво бедствие сме изправени в действителност.

 1. Всеки ден река Дунав внася в Черно море над 4 тона пластмасови отпадъци (над 1500 тона годишно).
 2. Черно море е затворен басейн и боклуците, попаднали в него, циркулират, без да могат да го напуснат.
 3. До 2050 г. се очаква пластмасите в световния океан да са станали по-тежки от всичките му морски обитатели.
 4. Голямото тихоокеанско сметище (или Тихоокеанският боклуковъртеж) е циркулиращ морски боклук в централната част на Северния Тих океан. Размерът му е неизвестен, но оценките за площта му варират от 700 000 km2 до над 15 000 000 km2. Още по-страшното е, че подобни бунища (макар и доста по-малки) се наблюдават дори и в Черно море.
 5. Да се диша въздуха на Пекин носи същите рискове за здравето, колкото пушенето на 21 цигари… на ден.
 6. 70 000 хора умират годишно заради замърсяването на въздуха.
 7. Едно от 8 деца в САЩ ще развие болест на дихателната система преди да стане тийнейджър.
 8. Тихоокеанският боклуковъртеж е открит още през 80-те години на 20-ти век, а проблемът със Глобалното затопляне ни е известен още от 60-те години на миналия век.
 9. Сега повече от всякога трябва да започнем да действаме за запазването на чистотата на околната среда, защото наближаваме т.н. Point of no Return – моментът, в който климатът ще стане драстично по-горещ и каквито и усилия да вложим във възстановяването му, ще бъде невъзможно да го върнем отново такъв, какъвто е бил преди.

И след като вече сте прочели малка част от шокиращата реалност, в която живеем, ще ви покажа как да се справяме с това бедствие – какво можем да направим за да живеем в една по-чиста държава и един по-чист свят. Нека следващия път, когато видим обява за събитие, адресирано до проблема със замърсяването, да не я подминаваме като поредната реклама, защото тези инициативи са ценни. Те трябва да се разпространяват и да достигат до още по-широк кръг от хора.

Инициативи, провеждащи се в България:

 1. На 21.12.2019 г. сърфисти и приятели на морето провеждат акция за почистване на плажа на Аркутино под мотото „Черно море без пластмаса и бетон“, а на 08.06.2019 г. се провежда кампания за почистване на плажовете край Варна. По данни на доброволците морето изхвърля най-много отпадъци през зимата, когато инициативите за почистване са най-малко. Над 60% от замърсителите са пластмаси – предмети от бита като чашки, бъркалки, сламки и т.н. Въпреки всичко, статистиката показва, че морето е по-чисто в сравнение с предишни години.

Източник – bTV новините.

 1. Инициативата на bTV Media Group – „Да изчистим България заедно“ е най-големият доброволчески и обществен проект, реализиран у нас. Като част от глобалното гражданско движение “Let’s Do It World”, през 2018 г. инициативата обединява рекордните 409 073 доброволци около идеята за по-чиста околна среда. Ежегодно взимат участие над 2 500 бизнес организации от всички сектори на икономиката, всички 28 областни администрации и 256 общини, президентската институция и няколко министерства. По данни на екоминистерството, от началото на „Да изчистим България заедно“ доброволците са успели да съберат приблизително 90 000 тона отпадъци и да премахнат над 13 700 сметища от лицето на България. И въпреки изказвания от рода на „Да изчистим България за един ден, въпреки, че я мърсим през останалите 364.“, нека следващия път, когато се провежда това мащабно събитие да запретнем ръкави и да докажем, че от такива инициативи смисъл наистина има и числата го доказват.

Източник – bTV Media Group.

 1. И дойде ред за любимата ми българска инициатива за почистване на околната среда – „Метъл за смет“.

Когато българската дет метъл група Grimaze прави турне в страната, търси най-замърсените места около градовете, в които свири и след това заедно с феновете си ги почиства след концертите. Тяхната инициатива, която едновременно ги сближава с почитателите им и помага за почистването на околната среда е едно от най-креативните, забавни и интересни начинания, извършвани тук в България и вече е имала 4 издания. Ако се кефиш на тежката музика, горещо ти препоръчвам да ги чуеш и може би дори да вземеш участие в следващото издание на „Метъл за смет“.

Няколко световни организации, занимаващи се с почистването на океаните:

1. SURFRIDER FOUNDATION

Малка свободна организация на най-обикновени хора, които се борят за защитата на Световния океан като се фокусират върху качеството на водите, крайбрежните екосистеми, достъпа до плажовете, тяхното опазването и чистотата на зоните за сърфиране.

Дейността се осъществява най-вече в Северна Америка, но също така и в Южна Америка, Европа и Япония.

Организацията работи чрез здрава активистка мрежа, към която всеки може да се свърже, за да участва в опитите за опазване на крайбрежията. Силното им присъствие в социалните мрежи цели да набират доброволци и да съставят дигитални петиции.

2. OCEANA

Най-голямата интернационална организация за опазване на Океаните. Работят, за да защитават и възстановяват Световния океан с помощта на целенасочени политически кампании.

Централата ѝ е във Вашингтон, но има офиси по целия свят.

Океания работи за запазването на морския живот, афектиран от индустриалния риболов като използва целенасочени политически кампании, с помощта на науката, комбинирани с медиите, закона, привличащи масовото внимание. Ясно дефинирани, кампаниите са съсредоточени в подкрепа на отговорния риболов и премахването на замърсяването. Целят да създадат идентифицирани политически промени във времева линия от 3 до 5 години.

3. THE BLU

Безплатна компютърна програма, която превръща интернет в глобално свързан 3D океан, за да подпомогне познанието за Световния океан. Група от холивудски дизайнери, включително и аниматорът от филма „Аватар“ – Анди Джоунс, както и медийният лабораторен директор от MIT – Джой Ито стоят зад проекта, а Нейл Йанг, Ричард Брансън и Жан-Мишел Куст (Jean-Michel Cousteau) са негови големи привърженици.

Като част от „социалния дигитален океан“ потребителите могат да опознават различни подводни терени и да търсят специфични видове, които после могат да си купят и да събират в техния собствен океан. След това The Blu пренасочва 25% от цената на покупките на тези виртуални подводни видове директно към независими сътрудници, за да финансират проекти, работещи за истинската океанска екосистема.

4. 5 GYRES

Независима организация, насочена към опознаването на океанското пластмасово замърсяване и борбата за намаляването му.

Дейността ѝ се развива по целия свят чрез експедиции, научни проучвания, образование и действия. Институтът на 5 Gyres съставя общества, насърчава сътрудници, политици и най-обикновените хора да действат за намаляването на пластмасовото замърсяване.

5. TAKE 3

Инициатива, която насърчава хората да оставят след себе си плажовете по-чисти, отколкото са ги заварили. Осъществява се в Австралия от група сърфисти – любители на природата и плажовете, амбицирани да поддържат любимите си кътчета, без боклуци. Инициативата цели да превърне замърсените крайбрежия отново в първичните им оазиси като насърчава посетителите да изхвърлят всеки по 3 отпадъка, напускайки плажа.

Изобретения, спомагащи за намаляване на нивата на въглеродния диоксид:

 1. Когато бил на 12, докато лежал в леглото си и слушал дъжда на покрива, младият изобретател Реймънд Уанг си мислел за интересната статия за „пизоелектрични“ материали, която прочел в едно списание. Тези керамични или кристални повърхности, когато биват сгъстени, превръщат движението в електричен ток. Използвайки това знание, малкият гений от Ванкувър изобретил керемиди за покрив, които превръщат енергията от вятъра и дъждовните капки в използваемо електричество.
 2. 29-годишният английски изобретател Лорънс Кембъл-Куук е разработил вътрешен и външен под, който генерира електричество, когато се ходи по него.
 3. Компанията Carbon Engineering е изучвала по какъв начин дърветата превръщат въглеродния диоксид в кислород и после създават уред, който поглъща въздух и го прекарва през абсорбираща въглерода течност. Единичен уред улавя въглеродния диоксид на около 14 коли за един ден.

Компанията си представя стотици такива уреди са монтирани и превърнати в гигантски „вятърни стени“, които биха могли да бъдат инсталирани в територии като пустините например. Всяка стена би премахвала емисиите на около 300 000 коли всяка година.

Като странична полза, чистият въглерод, който се събира, после може да бъде превърнат в гориво с ниски нива на емисиите.

 1. WorldBeing wristband е приложение, което проследява въглеродния ти отпечатък. Също така ти дава и всекидневни предизвикателства, с които те насочва как да намалиш въглеродните си емисии и минута по минута ти показва колко влияние оказваш върху планетата.

И сега, след като сме научили за всички тези начини, по които можем да помогнем на природата да бъде по-здрава, по-чиста и по-красива, ви призовавам към действие. Трябва да организираме повече инициативи и да взимаме по-активно участие в тях като граждани; трябва да водим по-екологичен начин на живот и вместо да тънем в невежество и да смятаме, че няма начин, по който да се борим с проблема, нека просто потърсим решение. Нека отделим малко от безценното си време, за да направим нещо, ако не добро, то наложително и необходимо за прекрасната ни планета.

 

Slide, Uncategorized, Бъди в час!

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Замърсяването на околната среда и какви са действията ни срещу него”

Leave a Reply