„Геймлофт България“: Да създаваш игри в центъра на София

Jul 04, 2020 Няма коментари by

Няма човек, който да се е потапял в света на видеоигрите и да не е искал да създаде собствена такава или да не си е мислил как може да направи някое заглавие още по-добро. Идеите връхлитат като виелица през зимата, но много често остават нереализирани. Гейм индустрията се превърна в бизнес за милиарди долари и все повече търси талантливи хора, които да я движат напред.

Най-големият сегмент обаче не са познатите на всички AAA заглавия като Fortnite, Call of Duty или Apex Legends. Това са мобилните игри. Те движат растежа на индустрията и не малко от тенденциите в съвременния гейминг идват именно оттам. Въпреки, че технологичният напредък се очаква в един момент да размие напълно границите между платформите, заглавията за смартфони и таблети ще продължат дълго време да са най-печелившия бизнес в бранша.

Зад дебелите стени на ЦУМ

Един от най-големите разработчици на мобилни игри в света – френският гигант Gameloft разполага със свой офис буквално в центъра на София. В коридорите на енигматичния ЦУМ се намира и студиото на „Геймлофт България“. Основано преди повече от 15 години, това е един от първите големи гейм разработчици, които стъпват в страната и които са специализирани в мобилния бранш.

В момента в софийския офис работят над 200 души, като портфолиото от специалисти е доста широко. От гейм продуценти и дизайнери, през програмисти и графични специалисти, художници и аниматори, до експерти по маркетинг, потребителско поведение и др. Това, което ги събира е страстта към игрите и технологиите като цяло.

Работата в подобна обстановка позволява на всеки един човек да попие как се разработват игри, като в „Геймлофт България“ може да види почти целия цикъл от създаването на едно заглавие. Човек не бива да се заблужава, че мобилните игри са по-елементарни като механики или техническо изпълнение. Причините това да не е вярно са няколко. Първо, игрите за смартфони и таблети имат своите особености и предизвикателства, които са характерни само за тях. Второ, светът все повече върви към кросплатформеност и няма да е изненада, ако границите между заглавията за отделните устройства се размият напълно.

Стабилна репутация

„Геймлофт България“ успява през годините да си изгради стабилна репутация в рамките на френската група. През далечната 2005 г. то стартира с основната цел да адаптира готовите заглавия на Gameloft за различните видове телефони. Две години по-късно, софийското студио вече е разработило първата си игра – Rayman Kart.

През 2008 г. се специализира в новата за това време платформа iOS на Apple и смартфоните iPhone. След още няколко години, „Геймлофт България“ създава един от най-големите и печеливши хитове в историята на цялата френска група – March of Empires. Това изстрелва статуса на студиото като едно от главните и водещи в Gameloft на глобално ниво.

През цялото това време, „Геймлофт България“ развива и своя набор от специалисти. Софийското студио разполага с капацитета да разработи почти самостоятелно собствена игра. Като се започне от концептуалната и креативна част, през художествената и техническа и финално – поддръжката и маркетирането. Някои елементи, като аудиото и музиката, все пак се дават на други по-тясно специализирани звена на Gameloft.

Youth projects

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “„Геймлофт България“: Да създаваш игри в центъра на София”

Leave a Reply