Центърът за творческо обучение започна мащабно партньорство с издателство „Просвета“

Dec 03, 2020 Няма коментари by

Моделът 1:1 свързва партньорите на Google за образованието с най-голямото издателство

 

Единственият  партньор на Google Cloud със специализация “Образование” в България – Центъра за творческо обучение, стартира мащабно партньорство с най-голямото издателство на учебници у нас „Просвета – София” АД. Сътрудничеството между двете организации ще бъде в областта на модела 1:1, изследван от Министерството на образованието и науката (МОН), който предвижда осигуряване на преносимо учебно устройство за всеки ученик. Той вече е въведен в десетки български училища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Харманли и Ботевград.

 

С цел разширяване на неговия обхват, издателска група “Просвета” ще осигури безплатни електронни учебници за учебната 2020/2021 г. за всички ученици, работещи по модела 1:1 в цялата страна. Издателството е важен партньор на модела, който е на път да постави България на картата на най-успешните модели на дигитализация в образованието.

 

През втория срок на тази учебна година се очаква броят на учениците, работещи по този модел, да се удвои, защото стартират големи проекти в София и Варна. Това ще добави над 20 нови паралелки, което ще бъде стъпка от ключово значение за дигитализирането на българското образование.

 

В основата на модела 1:1 е принципът, че всеки ученик и всеки учител разполагат с персонално устройство за учене, а класната стая се превръща в място за създаване на учебно съдържание. Това включва използването на оптимизирани за образование Chromebook устройства, както и облачната платформа Google G suite за образованието. Към момента с нея ежедневно работят над 220 000 учители и ученици у нас, а вече и предоставените от Министерството на образованието и науката (МОН) електронни профили @edu.mon.bg предоставят достъп до цялата екосистема на Google за образованието.

 

School, Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Центърът за творческо обучение започна мащабно партньорство с издателство „Просвета“”

Leave a Reply