Четирима от всеки десет родители проявяват небрежност при превозване на децата си в кола

Dec 03, 2020 Няма коментари by

Според данни от приключилото в края на октомври 2020 г. национално проучване за нагласите и поведението на родителите по отношение на детската безопасност при превозване в автомобил*, осъществено от информационната платформа Деца на борда, всеки четвърти родител проявява небрежност при превозване на децата си в автомобил. Проучването обхваща 1127 родители на деца до 12-годишна възраст, като 70% от тях не са склонни да спазват препоръките за детска безопасност, а 13% от тях застрашават регулярно здравето и живота на децата си с поведението си.

Небрежността в поведението на родителите се увеличава, когато детето пораства, когато времето за пътуване с автомобил средно на ден е кратко – около 30 минути, когато семейството няма достатъчно или не желае да отдели средства за столче за автомобил, когато семейството живее в по-малко населено място.

Най-често допусканите грешки при превозване на деца в автомобил са закопчаването на детето в столчето с дебели, зимни дрехи (77%); прекратяване на употребата на стол в кола, преди детето да е достигнало до нужния ръст и килограми (43%); разхлабване на коланите, откопчаване или изваждане на детето от столчето, докато колата е в движение (42%), както и превозването на детето в скута на възрастен или необезопасено на пасажерската седалка (36%). Разпространено е и ползването на столче за кола втора употреба (40%).

„Никой от нас не излиза от вкъщи с идеята, че ще претърпи инцидент на пътя. Но истината е, че никога не знаем какво ще ни се случи. За да запазим живота на детето си, то трябва да е винаги закопчано в правилно монтирано и подходящо за възрастта, теглото и ръста му столче. 60% от всички катастрофи се случват в града, затова без значение дали отиваме до другия край на града или до съседната улица, детето ни трябва да е винаги в столчето си и със затегнати колани“, казва Радослава Митрова от Деца на борда.

Грешките в поведението на родителите, според проучването, се дължат основно на липсата на достатъчно и качествена информация по темата за детската безопасност в автомобила – 6 от 10 родители не знаят докога трябва да возят децата си в столче, макар това да е законово изискване, 22% не са сигурни кога да преместят детето в по-голямо столче, а 11% не са сигурни, че столчето е монтирано правилно.

Заради пропуски по отношение на безопасността обаче в България в автомобил загиват средно 15 деца всяка година, а броят на ранените достига 600. „Ако детето е право между седалките, дори при елементарна катастрофа – челен удар с 10 км/ч, има риск за живота на това дете. Ако детето е добре обезопасено, дори при челен удар с 50 км/ч, за живота му няма да има риск. И по-важното в случая не е катастрофата, а как сме се подготвили за нея. Нашата задача като родители е да осигурим на децата си безопасност“, казва Димитър Илиев, осемкратен рали шампион на България и основател на Академията за безопасно шофиране – участник в едно от обучителните видеа на Деца на борда за безопасно превозване на деца в колата.

За идентифициране на категориите родители според тяхното поведение по отношение на децата в колата е изчислен KidsOnBoard Index. Индексът варира от 0 до 100, където 0 е обобщена оценка за най-рисково поведение, а 100 – за съобразено с всички правила за безопасност поведение. 77 е средната стойност на индекса за съвкупността участниците в проучването.

Родителите с KidsOnBoard Index над средния са най-голям дял – 62%, съответно 27% в групата на „стриктните“ и 35% – в групата на „отговорните“. Това са хората, които изобщо не допускат или допускат много рядко изключения от правилата и препоръките за безопасно превозване на деца. На другия полюс са 26% „небрежни“ и 13% „безотговорни“, които понякога или дори често пренебрегват изискванията и с това застрашават живота и здравето на децата си в случай на пътен инцидент.

Повече информация за резултатите от проучването и детската безопасност при превозване в автомобил е представена на информационната платформа Деца на борда – http://kidsonboard.bg/nie-pitahme-i-roditelite-otgovoriha/.

Видео: Защо е важно децата да се возят в столче?

Видео: Всичко за ползването на детски столчета за кола

 

* Проучването обхваща 1127 родители на деца до 12-годишна възраст в цялата страна. Проведено е по метода „онлайн анкета“ в периода 10.09-23.10.2020 г. Обработката и анализът на данните са осъществени от изследователска агенция Explica.

Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Четирима от всеки десет родители проявяват небрежност при превозване на децата си в кола”

Leave a Reply