Как да накараме дивана да издържи повече време?

Jan 27, 2021 Няма коментари by

Най-вероятно вашият диван е най-скъпата мебел в хола. Той обаче има тенденция да се износва максимално, тъй като е мястото, на което семейството се стича за гледане на телевизия, видео игри, сърфиране в лаптопа и дрямка. 

Ето защо изборът на хубави дивани за хол от самото начало, предпазването на тапицерията от повреда и добрите навици за поддръжка са жизненоважни за удължаването на живота, както и за отлагането на нова покупка възможно най-дълго. 

Ето няколко експертни съвета как да накарате дивана си да издържи по-дълго време.

Започнете с наистина качествен продукт

Всички обичаме изгодни оферти, но разликата в дълголетието между диван, изработен от качествени материали, и този, направен от евтини такива, е значителна. Помнете, че мебелите, изработени от масивна дървесина или естествена кожа, може да са скъпа инвестиция, но те ще издържат много повече години от нещо, направено от ПДЧ например.

Защитете тапицерията

Една от най-честите причини за смяна на диван е повредената тапицерия. От разкъсвания до грозни петна и дълбоко вградена мръсотия, след като тапицерията погрознее, цялата естетика в хола е разрушена. 

Защитете тапицерията, като спрете да ядете и пиете на дивана или като поставите одеяло върху възглавниците, когато се консумира храна. Освен това почиствайте тапицерията ежеседмично в съответствие с препоръчаните насоки за грижа за конкретния материал. Също така правете професионално почистване поне веднъж годишно.

Изберете неутрален цвят

Крещящите цветове са забавни в шоурума или по страниците на списанията, но рядко поддържат привлекателността си с течение на времето. Вкусовете и тенденциите се променят, така че изберете диван в неутрален цвят и след това добавете декоративни акценти, които да придадат допълнително цвят и характер. В края на краищата е много по-лесно и по-евтино да замените няколко възглавници за хвърляне, а не целия диван.

Сменете възглавниците от пяна

Ако вашият диван има възглавници от пяна, те вероятно ще започнат да увисват или компресират след няколко години употреба. Вместо да подменяте целия диван, опитайте първо да замените пяната. 

Можете да си купите пяна за седалки и възглавници с различна плътност и да си пуснете онлайн уроци за „направи си сам“ смяна на възглавниците.

Не хвърляйте цялата си тежест върху него

За да предотвратите износването на дивана си прекалено бързо, въведете правило, според което никой не може да скача или да се хвърля на дивана. В противен случай това може да повреди рамката му.

Пазете кожата далеч от топлина

Кожените дивани са склонни към лющене, напукване и обезцветяване при излагане на пряка слънчева светлина или топлина. Доколкото е възможно, поставете дивана на разстояние от прозорците и други източници на топлина, като камината и отоплителните уреди.

Незабавно чистете петната

Ако разлеете течност върху дивана си, не забравяйте да почистите непосредствено преди петното да се утаи в материята. Попийте го с чиста, влажна кърпа, но не разтърквайте твърде много, тъй като това може да доведе до още по-голямо разпространение на петното. Почистете повърхността със специален почистващ препарат или домашно приготвени разтвори.

Редовно ползвайте прахосмукачка

Акари, трохи и други отпадъци могат да накарат дивана ви да изглежда мръсен и стар. Така че, създайте си навик да почиствате дивана поне два пъти месечно, за да се отървете от прах и други неприятни елементи. 

Техническа поддръжка

Мебелните елементи могат да се разхлабят и да се клатят дори при нормална употреба, така че отделяйте време да затягате редовно всички винтове и болтове. Може да са необходими малко усилия, за да стигнете до долната или задната страна на дивана си, но усилията определено си заслужават! 

А тук вижте още полезни съвети как да изчистим диван в домашни условия!

Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Как да накараме дивана да издържи повече време?”

Leave a Reply