Ученици опазват околната среда с „Горичка в количка“  

Mar 26, 2021 Няма коментари by

Новата инициатива „Горичка в количка“ стартира днес с откриването на образователен мобилен павилион, оборудван с многобройни материали за опазване на околната среда. Кампанията е създадена по идея на Магдалена Малеева, основател на сдружение „Горичка“ заедно с партньорите си от Съюза на лесовъдите в България.

Провокирането на любознателност у подрастващите към проблемите с климата е в основата на проекта. Затова в следващите месеци мобилният павилион ще обиколи над 50 училища в България и ще запознае хиляди ученици как да се грижат за гората и климата. Във всяко едно от учебните заведения партньорите на инициативата – Съюзът на лесовъдите, ще забавлява децата с вълшебни игри за опазване на природата.

Една от каузите на „Горичка“ е да стимулира обществения интерес и този на подрастващите към проблемите от екологично естество. „Нашето поколение е отговорно какво се случва. Затова вярвам, че децата, обучени чрез фургона, ще разкажат на родителите си тези важни уроци и така заедно ще постигнем нужната промяна.“, споделя Магдалена Малеева – основател на сдружението.

Инж. Александър Дунчев – експерт към Югозападното държавно горско предприятие, е един от инициаторите на каузата „Горичка в количка“. Неговата мисия освен да съдейства с материали и идеи, има и стратегическа цел. „Подобни инициативи са мечта за българските лесовъди-педагози. Чрез тях всеки един от нас – дете и родител има шанс да помогне на гората да стане по-устойчива. Имаме намерение „Горичка в количка“ да достигне до много деца в България и този фургон с години да помага на българските лесовъди в обучението. “, заявява инж. Дунчев.

Обзавеждането на мобилния павилион е богато на интерактивни игри, съоръжения за садене, семена, дръвчета, както и образователни материали, съобразени с интересите на днешните деца. Всички игри и материали са направени, така че да провокират желание за експериментиране, за проследяване на ефекта и да инициират активни и последователни действия у децата с мисъл за бъдещето. Те са създадени от Петя Димитрова и Жюстин Томс.

Павилионът е приказно преобразен и пригоден за целите на инициативата и най-вече да привлича интереса на малчуганите. Всички интериорни и екстериорни решения са направени от естествени материали, а на покрива има слънчев панел, като част от цялостната екологична концепция. Оборудването е подбрано, така че децата да имат възможност да се потопят в среда за създаване на по-добро бъдеще. Дизайнерското вдъхновение и мисъл към детайла предоставя на учениците вълнуващи изненади. Отваряйки врати, от „Горичка в количка“ изскача нова вселена от всевъзможни средства. Децата имат на разположение всичко, с което да влязат в ролята на създаващи като садят, поливат, изрязват, подбират, разпознават, опазват и се грижат за природата.

Подкрепа на инициативата идва от Националния доверителен екофонд, специално за целите на кампанията „Горите и климатичните промени – уникална образователна кампания за ученици“.

Вдъхновени от каузата, в инициативата се включиха пробоно следните личности и експерти – Жюстин Томс и екипът на ABC design and communications, Петя Димитрова и екипът на sluchka и ВАЯ, Technosun с фотоволтаик, агенция Knowbox, цветята на Камен със семена, Triony с изработка на обзавеждането на павилиона, Крис Шопов с интериорни продуктови снимки и Кирил Константинов с репортажни снимки.

Дизайнът на авторските картички с илюстрации на животните от планината са специално изработени от художника Петя Евлогиева.

За да се запознаете повече с инициативата, можете да посетите https://vkolichka.gorichka.bg/. Всички материали могат да се свалят свободно от посочения сайт.

Uncategorized

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Ученици опазват околната среда с „Горичка в количка“  ”

Leave a Reply