10 неща, които кучетата могат да помиришат, но хората не могат

Apr 08, 2021 Няма коментари by

 

Миризмата е част от естественото поведение на кучето, както инстинктивно за оцеляване, така и за осмисляне на света около тях. Кучешкият нос има 300 милиона обонятелни рецептори, в сравнение с 6 милиона, открити в човешкия нос. Това означава, че носът на кучето е 50 пъти по-силен от човешкия при улавяне на аромати. Това, което кучетата могат да усетят само с носа си, е наистина забележително – дори е известно, че спасяват животи! Не случайно кучетата са пръв приятел, но и пръв помощник на човека. Затова е важно да се пази и да се подсигури с най-съвременните и модерни методи, когато се извежда или когато е на разходка. Например да има нашийник с GPS за кучета – продукт от ново поколение, който е подходящ за следенето му и може да се наблюдава директно от приложение на смартфон.

Какво обаче прави кучето толкова добър помощник и какви неща може да хване то, което хората не успяват?

Коронавирус

Вярно е! В университета в Пенсилвания в момента се обучават осем ретривъра, за да подушат COVID-19. Ако проучването е успешно, кучетата ще могат да проверяват хората на летища, болници и други места за публични места. Въпреки че тези кучета няма да служат като заместител на тестове, те могат да бъдат използвани като алтернатива, подобно на това как кучетата в момента надушват експлозиви на летищата.

Хора

Кучетата имат изключителна способност да търсят хората по миризма, поради което се използват при търсения на изчезнали такива.

Рак

Учените потвърждават, че кучетата могат да помиришат рак в ранен стадий, по-специално на белия дроб и гърдата. Това се дължи на факта, че раковият тумор произвежда протеини, които кучетата могат да подушат в урината.

Овулация и бременност

Тъй като кучетата са чувствителни към миризмите в урината, би било логично те да усетят и хормоните. С всички хормонални промени в тялото на жената по време на бременност, кучетата обикновено са в състояние да усетят тези разлики.

Емоции

Кучетата често разбират емоциите ни по-добре, отколкото хората. Тук отново идват промените в хормоните, позволявайки им да подушат когато сме щастливи, тъжни, стресирани или уплашени.

Природни бедствия

Кучето може да се промени когато наближава голяма буря. Наблюденията показват, че те са в състояние да усетят и най-малките промени във въздуха в допълнение към променящите се температури, което ги кара да предсказват големи метеорологични събития като ураган или торнадо.

Наркотици

Благодарение на силното си обоняние, кучетата са идеални помощници за откриване на тези минимални нива на химикали. Поведението на кучето се обяснява с инстинктите им за оцеляване, включително причината, поради която те обичат да заравят костите.

Диабет

Кучетата са в състояние да открият промяна в нивата на кръвната захар само от дъха на човек, което може да бъде особено важно за хора с диабет. Има дори кучета, които са специално обучени да помагат на хората с тежък диабет, за да ги предупредят, когато нивата им на глюкоза спаднат твърде ниско.

Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “10 неща, които кучетата могат да помиришат, но хората не могат”

Leave a Reply