“Изкуството на драматичното писане“ от Лайош Егри излезе и на български език

Jun 24, 2021 Няма коментари by

Първата книга на унгарския писател, драматург и сценарист Лайош Егри – “Изкуството на драматичното писане“ – вече е достъпна и на български език. Класиката, която е издадена през далечната 1942 г. и до днес се смята за едно от най-добрите ръководства за писане на кратки разкази, романи и сценарии. Преводът на български език прави издателството на писателя и сценарист Явор Веселинов.

 

“Решихме да направим тази ценна книга достъпна и на родния ни език, защото нашата работа от години е свързана с издигането на българския разказвач на по-високо и наистина световно ниво. Конкуренцията между нас, като разказвачи може да бъде приятелска и градивна. По-добре разказаните истории, биха помогнали за повдигане на културното ниво на нашата нация и по-добрата удовлетвореност на българския читател, както и по-добрата конкурентоспособност на българския автор на световната сцена” – споделя Веселинов.

 

Книгата, която има множество издания в милионни тиражи на различни езици по целия свят, съдържа класически примери от пиеси на Шекспир, Ибсен, Молиер и много други. Тя обяснява как да бъде развит характерът на даден герой, така че публиката да го разбере и да прояви интерес. С мъдростта и достъпния език на автора й, „Изкуството на драматичното писане” бързо се превръща в наръчник и мотивиращо четиво за всеки разказвач. Тя е подходяща и за всеки читател, който обича наистина добре разказаните истории.

 

С времето книгата на Лайош Егри е призната за основен учебник на поколения драматурзи и разказвачи на истории. За нея дори и самият Уди Алън казва: „Все още мисля, че „Изкуството на драматичното писане е най-стимулиращата и най-добрата книга по темата, писана някога!“.

Книги, Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to ““Изкуството на драматичното писане“ от Лайош Егри излезе и на български език”

Leave a Reply