Една година след въвеждането му, училищата във Варна са доволни от образователния модел 1:1

Oct 25, 2021 Няма коментари by

 

На среща в морската столица представители на учебните заведения и Община Варна дискутираха резултатите от работата по иновативния модел и споделиха положителни отзиви и добри практики, свързани с него

 

Една година след пилотното въвеждане на образователния модел 1:1 (устройство за всеки ученик) в девет варненски училища, техните представители са доволни от резултатите, постигнати с него. Това е основния извод от провелата се в морската столица дискусия „Стъпка по стъпка при въвеждането на модела 1:1“. Тя събра на 19 октомври във Варненската IV езикова гимназия “Фредерик Жолио – Кюри” представители на училища от областта, Община Варна, както и на Центъра за творческо обучение. Той е организацията, която партнира на българските учебни заведения при въвеждането на иновативния образователен модел.

Община Варна, в сътрудничество с Център за творческо обучение, внедри модела 1:1 и „Училище в облака“ в девет варненски училища през 2020 година. В рамките на проекта бяха обучени над 80 учители, които се подготвиха за работа по иновативния модел. Представители на деветте учебни заведения споделиха по време на срещата своя опит и напредък, както и полезни практики, свързани с него. Общият брой на паралелките в България, които вече работят по него, надвишава 150 в 50 училища.

Домакинът на събитието – IV ЕГ “Фредерик Жолио-Кюри”, Варна – въведе модела 1:1 през 2020 г. в една паралелка – 9Б клас, в която общо 24 ученици получават преносими устройства за учене. Осигурени са и 14 устройства за учителите, като 13 от тях получават и сертификати.

Моделът 1:1 (устройство за всеки ученик) е един от най-модерните образователни методи в света и се прилага в някои от най-напредничавите образователни системи като тези на САЩ, Великобритания, Скандинавските държави, Япония и други. При него всеки учител и ученик разполага с персонално устройство, предназначено единствено за обучение, класната стая се трансформира в креативна среда, а преподаването се извършва еднакво успешно както присъствено, така и дистанционно.

По време на събитието беше представена и платформата learning1to1.bg, в която се събират ресурси и насоки, свободно достъпни до всички училища, учители и родители, желаещи да работят по модела 1:1.

От страна на Община Варна в събитието се включи Антоанета Хинева, Главен експерт “Училища”, Дирекция “Образование и младежки дейности”. Тя сподели, че проекта за въвеждане на модела 1:1 в деветте училища в града е изключително важен и изрази надежда, че ще продължи да се развива и броят на паралелките и училищата, които го въвеждат, ще се увеличава.

 

 

School, Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Една година след въвеждането му, училищата във Варна са доволни от образователния модел 1:1”

Leave a Reply