Как да оборудваме геймърското PC за 150 лв.

Mar 31, 2022 Няма коментари by

Когато тепърва откривате магията на игрите или още сте на възраст, на която нямате постоянни доходи, вероятно използвате съвсем обикновена компютърна периферия. Бързо ще разберете, че тя не е особено подходяща за това занимание, защото в най-добрия случай рискувате да не можете да покажете най-доброто от себе си, а в най-лошия – просто да счупите клавиатурата или мишката.

За радост на всички начинаещи геймъри много марки предлагат на пазара достъпни продукти, предназначени за игра. На практика ще намерите огромно разнообразие от предложения от знайни и незнайни марки, но ако слушаме здравия разум, би трябвало да дадем парите си за име, което сме чували или в най-добрия случай вече харесваме.

AOC изгради чудесен имидж в сегмента на геймърските монитори и следващата логична стъпка беше да видим и геймърска периферия. Марката вече предлага пълната гама от мишки, клавиатури, падове и слушалки и добрата новина е, че те не са скъпи. Затова решихме да ви предложим вариант да окомплектовате своето PC за игри за около 150 лв.

Логично в тази селекция ще влязат най-евтините предложения на AOC, но нека това не ви звучи като компромис. В комплекта включихме мишка, пад за нея и USB хедсет с виртуален 7.1 съраунд. Липсва само клавиатурата, но скоро ще ви разкажем и за тези предложения на AOC, пък и така с много скромен бюджет ще успеете напълно да се оборудвате само в рамките на две месеца примерно.

Ето накратко и нашите впечатления, продукт по продукт.

Мишката GM200

Най-евтиният модел в гамата струва под 40 лв. и разполага със сензор PixArt PAW3519 с максимум 4200 dpi. Свързването е с 1,8-метров USB кабел, който е обикновен – няма защитна оплетка. Въпреки скромната цена, мишката разполага със светлинни ефекти, които обаче не се управляват от софтуер, а просто отразяват текущия режим – един от четири – 800 (червено), 1600 (жълто), 2400 (синьо) и 3200 dpi (зелено). Превключването е пределно просто – с бутон на горната страна. Налични са допълнителни бутони Back/Forward, които няма как да програмирате с други функции. Скрол колецето също е осветено, голямо е, работи тихо и меко и има гумирана лента за по-добро сцепление.

Мишката е сравнително голяма – това е първата изненада, след като я извадите от кутията. На фона на това теглото от 148 г по-скоро не се усеща. Издължените основни бутони я правят най-удобна за играчите с “palm” захват, които без проблем могат да разположат дланта си върху нея, дори да са с големи ръце. Левият и десеният бутон издават стандартно силен звук при натискане – нищо необичайно. Те би трябвало да издържат по 10 милиона клика.

Корпусът е изработен от гладка ABS пластмаса като от двете му страни има гумени подложки. Те обаче са сравнително хлъзгави и е спорно доколко подобряват захвата. Ако ръцете ви се потят при игра, корпусът може да ви се стори хлъзгав. Самата форма е предназначена за десничари – под палеца има лека извивка за по-добра ергономия.

Мишката е с гладки крачета и се движи по подложката леко и сравнително прецизно.

Единственият по-сериозен и дразнещ недостатък по време на теста беше луфта на левия бутон – самата пластмаса има малък празен ход преди да задейства бутона и когато този луфт бъде обран от пръста ви при клик, се чува леко почукване.

Подложката ММ300М

В продуктовата гама на AOC фигурира само един тип подложка. Той носи обозначението MM300 и се предлага в четири размера – S, M, L и XL. Тук тестваме M – 33×26 см, който най-вероятно ще се окаже достатъчно голям за повечето хора. Може дори да ви дойде голям на ширина, ако използвате пълноразмерна, а не TKL клавиатура. Текстилната повърхност е фина и предлага достатъчно ниво на прецизност при придвижване на мишката, а не толкова скорост.

Подложката изглежда качествено произведена – с дебел шев по всички краища и гумирана повърхност по цялата долна страна. Тя не се плъзга дори върху стъклена маса, но и не стои идеално равна след изваждане от кутията, където е навита на руло. Едно от предимствата ѝ е, че е устойчива на разливане, така че няма да се налага да я перете основно и сушите дълго време.

Слушалки с микрофон GH300

Това всъщност не са най-евтините слушалки на AOC, защото в гамата има и модел само с аналогови жакове. Въпреки това, цената им е нормална като за възможностите, които предлагат – между 75 и 100 лв.

GH300 са масивни слушалки с червена метална рамка, чиито наушници от изкуствена кожа с мемори пяна добре прилягат на ушите. Конструкцията не е тежка и не би трябвало да ви уморява и при по-продължително използване. Мемори пяната отдолу на диадемата също осигурява приятно фиксиране и комфорт. Страничният натиск е точно колкото е необходимо, за да фиксира добре слушалките, без да притиска главата ви неприятно.

Моделът се отличава с четири светлинни ефекта на страничното лого (включително в такт с музиката), които можете да настройвате със софтуера Audio Control. Всъщност предлаганите от този софтуер опции са приятна изненада, защото там можете да съхранявате различни профили и да настройвате ефектите и нивата на слушалките и микрофона посредством прегледен и привлекателен интерфейс. Той позволява и лесно демонстриране на виртуалния съраунд, който може да бъде изключен.

50-милиметровите говорители осигуряват добър звук с дълбок бас, отчетливи високи и добра динамика. На кабела ще намерите прикрепено интересно дистанционно управление. С негова помощ ще можете прецизно да настройвате силата на звука, да го спирате, да изключвате микрофона и да включвате и изключвате светлинните ефекти. Блокчето не е много малко, но се усеща добре направено и лесно за използване.

Към слушалките се закрепва гъвкав микрофон, който може да бъде позициониран лесно в желаната позиция, така че да получите точно желаната сила и чистота на звука. Чрез софтуера можете да приложите и ефекти върху това, което ще чува отсрещната страна. Гласът звучи естествено и с достатъчно добра резолюция, но имайте предвид, че самият механизъм за прикрепяне не предполага често да махате и слагате микрофона – това не е чак толкова бързо и лесно. При активиране на по-качествен режим на работа на вградения DAC (над 44,1 kHz/16-bit) открихме и странен бъг – микрофонът пращеше неприятно, но ако върнете стандартната настройка, всичко е супер.

Кабелът на слушалките е дебел и с оплетка, така че не би трябвало да имате грижи с него за доста време напред.

В крайна сметка какво получавате от AOC за вашите 150 лв.? По-скоро добра стойност – продуктите са изработени добре, направени са от качествени материали и покриват всички технически спецификации, които обещават. Реално и трите представени аксесоара ще подобрят значително геймърското ви преживяване, ако досега не сте използвали периферия за игри. Ако трябва да посочим печеливши и губещи, то това са съответно хедсетът и мишката. От GH300 ще получите много функционалност и качество за парите си, докато мишката GM200 леко разочарова в някои отношения, а и за 20-25 лева повече ще вземете някой от достъпните бестселъри на водещите производители на геймърска периферия. От друга страна, ако се изкушавате да спестите още 15 или 20 лв. и да изберете нещо по-евтино, недейте – качеството рязко пада при no name алтернативите.

Videogames

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Как да оборудваме геймърското PC за 150 лв.”

Leave a Reply