5 Съвета за добра хигиена на устната кухина?

May 25, 2022 Няма коментари by

Поддържането на добрата устна хигиена е необходимо условие и стои в основата на желанието ни да притежаваме красива усмивка. Тя обаче има влияние и върху здравето. Неспазването й може да превърне устната кухина в резервоар за патогенни микроорганизми, които да достигнат сливиците, вследствие на което да се понижи имунната система и да образуват инфекция. От своя страна инфекцията може да причини респираторни възпаления. Лошата устна хигиена може да доведе до проблеми с храносмилателната система и развиване на гастроезофагеален рефлукс.

Има ежедневни действия, които трябва да превърнем в своя рутина и да не пропускаме да извършваме за постигането на добри резултати. Има и по-рядко извършващи се такива, които в съчетание с първите поддържат високо ниво на орална хигиена. Нека проследим основни 5 съвета за това.

Миене на зъбите

Миенето на зъбите поне два пъти дневно е най-основната рутина, която обаче ако не се спазва, води до лошо общо състояние на зъбите, образуване на кариеси, лош дъх, натрупване на хранителни остатъци, които в последствие се превръщат в зъбен камък. Миенето е добре да се извършва сутрин след ставане и вечер преди лягане. Това действие премахва плаките и защитава зъбите и венците от възпаление.

От друга страна, измиването на зъбите предпазва развитието на вредни микроорганизми за флората и има ключова роля в предотвратяването на инфекции. Когато бактерията, съдържаща се в остатъците на храната, в съчетание с човешката слюнка остане дълго време в устата ни, тя се превръща в патогенна.

Изборът на четка и паста, които да използваме за почистването, са важни и често подценявани фактори. Четката за зъби трябва да бъде с меки влакна, които да се огъват и да достигат до трудно достижими места от зъба, особено от вътрешната страна.

Пастата избираме спрямо ефектът, който искаме да постигнем:

  • За ежедневна употреба;
  • За избелване на зъби, които не се използват повече от веднъж или два пъти на седмична база;
  • За конкретен проблем, като пародонтозата.

Конец за зъби

Конецът за зъби е добър вариант за почистване на зъбите и междузъбното пространство, когато нямаме възможност да използваме четка. Тази рутина е често пренебрегвана и много хора не й отдават съществено значение, което е грешка. Четкането на зъбите не винаги премахва добре остатъците, още повече когато пространството между зъбите ни е много тясно и косъмчетата на четката не могат да проникнат в дълбочина.

Използване на вода за уста

Водата за уста е допълнително средство за поддържане на добрата устна хигиена. Тя достига до места, до които нито четката за зъби, нито конецът биха могли. Има някои видове, които се използват и като превантивна мярка за възпаление на сливиците и гаргара за болно гърло. Това са предимно такива с високо съдържание на алкохол.

Избягване на вредни навици

Всеобщо достояние е че тютюнопушенето и употребата на захар развалят емайла на зъбите и от там общото състояние на оралното здраве. Избягването или намаляването на тези навици, могат да окажат положително влияние върху устната ни кухина.

Посещение на зъболекар

Погрешно схващане е това, че посещението при зъболекар трябва да се извършва само когато имаме болка или видим проблем за решаване. Напротив, хубаво е да посещаваме своя дентален лекар превантивно поне веднъж на година или веднъж на шестмесечие.

Голям процент от зараждащите се зъбни проблеми са недостижими за простото човешко око и при такъв преглед могат да бъдат установени и премахнати в зародиш.

Тази статия е написана в партньорство с Dental Care Center – Център за дентална хигиена. За да научите повече относно хигиената на устната кухина, посетете нашия сайт: https://www.dentalcare.bg/

Бъди в час!, Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “5 Съвета за добра хигиена на устната кухина?”

Leave a Reply