Стрийт арт легендата Mr. June ще води майсторски клас за млади български художници

Jul 19, 2022 Няма коментари by

Гостуването му е част от второто издание на проекта „От вандализъм до изкуство“ (08-11 септември) на Sofia Graffiti Tour

 

За втора поредна година серията от събития „От вандализъм до изкуство“ ще постави акцент върху актуалния поглед за развитието на стрийт арт и графити културата в Европа и света. Проектът започна през 2021 г. с изложба на 20 от най-разпознаваемите български и холандски художници от уличното изкуство. Тази година между 08 и 11 септември Sofia Graffiti Tour, с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България, ще разшири диалога за ролята, значението, градското и художествено влияние на стрийт арта с поредица от различни събития.

Специално за двудневния майсторски клас с млади български художници, артисти и студенти на възраст до 35 години, в България ще гостува световноизвестният графити и стрийт арт артист Mr. June (Нидерландия). Лектори и гости ще бъдат още Алекс Поуп от музея за улично изкуство и графити в Амстердам – STRAAT, а онлайн ще се включи Хавиер Абарка – художник, изследовател и основател на Urbanario (първото училище за напреднало обучение по графити и улично изкуство).

Майсторският клас ще бъде посветен както на професионалното развитие на стрийт арт художниците, на личния творчески опит на лекторите, така и на тенденциите, които превръщат уличното изкуство във високохудожествен жанр. И още: какъв е преходът от ъндърграунд към музейни и галерийни пространства, какъв е ефектът от него върху стрийт арт и графити културата и как изглежда пазарът на това изкуство.

Поканата за кандидатстване вече е отворена, а крайният срок е 20 августУчастието в майсторския клас е безплатно. След кандидатстване ще бъдат селектирани 20 участници, които ще се включат в него. 

Лектори в майсторския клас ще бъдат:

Дейвид Луф, по-известен като Mr. June, започва да създава графити през 1985 г. Силно повлиян от хип-хопа и брейка от старата школа, скоро той се влюбва в концепцията за графичен дизайн. Не след дълго неговият талант е забелязан и още преди да е завършил художественото училище му предлагат позиция на арт директор. Така започва да работи в сферата на търговията и рекламата, но осъзнава, че това ограничава стила му и променя курса. Създава своето студиото за графичен дизайн “Outoforder” в Ротердам и предлага мултидисциплинарен подход към изкуството чрез видео, илюстрация и интерактивни продукции.

През последните години Mr. June умело комбинира любовта си към типографското оформление, цветовете и добавянето на допълнително измерение и пътува по целия свят, за да прави стенописи в голям мащаб. За тях Mr. June предпочита да не създава предварителни скици, а да реагира на стената и заобикалящата го среда. Така той се наслаждава максимално на творческия процес, а крайният резултат създава уникална кохезия между среда, картината и „зрителя“. По време на гостуването си в София, стрийт арт легендата ще изрисува и една стена в централната част на града.

Алекс Поуп, който също пристига специално за майсторския клас, ще разкаже повече за музея STRAAT, който се помещава на площ от 8000 кв. м в бившия склад на коробостроителницата в Амстердам. Една от най-забележителните характеристики на постоянната му колекция е, че творбите в нея са специално създадени за музея и посетителите могат да ги видят там, където са сътворени.

Третият лектор ще бъде Хавиер Абарка – испански художник, изследовател и преподавател в областта на графитите и уличното изкуство. Водеща фигура от първото поколение на испанските графити и влиятелен специалист на международната сцена, той е чест гост на различни европейски конференции и фестивали.

Филмова премиера

В рамките на второто издание на проекта  „От вандализъм до изкуство“, на 08 септември в Дома на киното ще се състои българската премиера на документалния филм “Kroonjuwelen – трудни, добри, по-добри времена”, който разказва за основните фигури на графити сцената на Амстердам между края на 70-те и средата на 90-те години на миналия век. Филмът е продукция на STUNNEDFILM, арт колектив от графични дизайнери, режисьори и интернет специалисти.

Повече подробности и актуални новини около предстоящото издание на „От вандализъм до изкуство“ може да следите в профилите на Sofia Graffiti Tour във Facebook и Instagram.

 

Sofia Graffiti Tour е културна организация, създадена през 2016 г. Организацията е платформа за турове, работилници, графити и стрийт арт проекти, чиято цел е да представя и обогатя градската среда.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България.

 

„От вандализъм до изкуство“, второ издание: 08 -11 септември

08-09 септември – SOHO Co-working, ул. „Искър“ 4, София – Майсторски клас с участието на Mr. June (графити артист), Алекс Поуп (Музей за улично изкуство и графити STRAAT), Хавиер Абарка (графити артист, преподавател, изследовател, основател на Urbanario)

Краен срок: 20 август

Участието е безплатно, местата ограничени и със задължително предварително кандидатстване: https://forms.gle/WcBrHHHpf2o7sQG7A

08 септември – Дом на киното, ул. „Екзарх Йосиф“ 37, София – Премиера за България на документалния филм “Kroonjuwelen – трудни, добри, по-добри времена” (2006 г.)

09-11 септември – Изрисуване на стена от Mr. June в София

Graffiti, Street, Рисуване

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Стрийт арт легендата Mr. June ще води майсторски клас за млади български художници”

Leave a Reply