С българската премиера на култов документален филм за графити сцената на Амстердам започва поредицата от събития „От вандализъм до изкуство“

Aug 31, 2022 Няма коментари by

На 08 септември от 20:30 ч. в Дом на киното ще се състои българската премиера на документалния филм „Короната на краля – трудни, добри, по-добри времена”. Билетите за прожекцията вече са в продажба онлайн и на касите на киното, а след филма ще се проведе дискусия с екипът на Sofia Graffiti Tour и със специалното участие на Алекс Поуп и Дейвид Роус от Музея за улично изкуство и графити STRAAT, Амстердам.

Премиерата на филма дава начало на серията от събития „От вандализъм до изкуство“ 2, които Sofia Graffiti Tour организират за втора поредна година с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България. Програмата продължава до 11 септември и включва още специалното гостуване в страната на стрийт арт легендата Mr. June. Той ще е един от четиримата водещи на майсторски клас с 20 предварително избрани млади български художници, а след това ще изрисува една стена в центъра на София в отличителния си стил. Лектори в майсторския клас ще бъдат още:  Алекс Поуп –мениджър на образователната програма на Музея за улично изкуство и графити STRAAT и известния испанския графити артист и изследовател Хавиер Абарка, който ще се включи онлайн. Буквално преди дни дойде и новината, че кураторът на музея STRAAT – Дейвид Роус ще пристигне също в София и ще се включи в майсторския клас.

„Короната на краля – трудни, добри, по-добри времена” е първият филм, който проследява отблизо историята на графити сцената на Амстердам и днес се счита за задължителен за всеки истински фен на графитите и стрийт арта. Съчетавайки редки архивни кадри с актуални интервюта с „кралете и кралиците“ на сцената, лентата разказва увлекателно и многостранно за зараждане на графитите в холандската столица в края на 70-те, през навлизането на хип-хоп културата през 80-те,  до  средата на 90-те години на миналия век.

Нейни продуценти и създатели са STUNNEDFILM, независим арт колектив от графични дизайнери, режисьори и интернет специалисти. Работата им по филма започва почти на шега с намерението да създадат триминутно видео, но проектът се разраства от до 76-минутен филм, който авторите му описват така:

„В момента пред нас стои един фантастичен филм за вълнуващата история на графитите в Амстердам, от началото на пънкa през 70-те до „Бомбите в метрото“ от 90-те години и всичко между тях. В основата си, филмът е документален хронологичен разказ и колекция от спомени на едни от най-известните графити артисти в Холандия.  За период от година и половина събрахме информация, снимки, архивни материали и най-важното – много истории. През това време направихме интервюта с графити райтъри като SHOE, DELTA, HIGH и CAT22, но също и с други артисти като поетесата и изпълнителка Даяна Озон и художника Хуго Каагман, който работеше в Амстердам в края на 70-те началото на 80-те, когато пънк движението беше в най-високата си точка.“

Graffiti, Street, Филми

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “С българската премиера на култов документален филм за графити сцената на Амстердам започва поредицата от събития „От вандализъм до изкуство“”

Leave a Reply