Етно-рок мюзикълът „Да опазиш Сребра невяста“ в Античен театър – Пловдив

Sep 28, 2022 Няма коментари by

На 08.10.2022 г. от 19.30 ч. в Античен театър Пловдив ще се проведе официалната премиера на етно-рок мюзикъла „Да опазиш Сребра невяста“.

Изцяло нов жанр в това изкуство, музикалният спектакъл е авторска постановка на Мирослав Моравски – Моро, в която се преплитат разказ, актьорска игра и песни; той съчетава класическия мюзикъл със сценични разкази (storytelling и stand-up).  В страните със силно развита сцена за музикален театър и мюзикъл има подобни жанрове – например music monologue или rock monologue.

Спектакълът „Да опазиш Сребра невяста“ е история от „Коренуване“ – поредица, основана върху българското ни фолклорно наследство – музика, митология и предания. Постановката ни запознава с Благун, свирач и разказвач, който е поканен да свири на обичая „пазене на булката“, предшестващ една сватба в Родопите. По време на надсвирването обаче се появява и друг кандидат-жених със своя оркестър – и историята се заплита.

Отвънка се чуват подсвирквания, почват викове, думкане, пищене: „Айде, отвори, отвори, стопане! Моме, не мой се втелясва, вече си невяста!“. Свирачите – явно изкусни майстори, въртят и извиват ловко мелодиите, най-вече този, дето пее отвън с един гладък и плътен, меден глас… Шепнещ глас. Глас, дето се разнася над двора, просмуква се през вратата, оградата, дъските:

– Хайде, либе, отвори ми! Откога те чакам, посрещни ме! От кол’ време хвърли дума, хайде отвори, при теб пусни ме!

С всяка дума Сребра побелява все повече и повече и стиска портата сякаш се бори с гласа. Отначало му отговаря наперено, после думите ѝ стават по-несвързани, по-неясни, докато накрая млъква съвсем и не продумва ни на майка си, ни на друг…

Мюзикълът е дебют на голяма сцена за оркестрална трупа Невидено:
Мирослав Моравски (китара, глас), Беатрис Благоева (глас), Анна Анова (гъдулка), Минчо Недев (бас китара), Мирослав Зографски (ударни), Йордан Донов (китара), както и Иван Чапанов (кавал, гайда). Те изпълняват авторски композиции, съчетани със съвременни интерпретации на народни песни, които се преплитат и допълват в завладяваща история.

„Моята мисия е да бъда двигател и новатор в популяризирането на българското народно творчество и предаването на обичаите и традициите на младите хора. Желанието ми е да засиля приемствеността между поколенията чрез магията на музиката и изкуството. Да дам нов поглед върху културното ни наследство чрез авторски интерпретации на вечните достижения на българските творци.“

Мирослав Моравски – Моро

На премиерата на спектакъла ще бъде представен и сборникът „Да опазиш Сребра невяста“ заедно със студиен саундтрак на музиката. В сборника намират място едноименната история и още две творби от цикъла „Коренуване“ – пиесата „Грехът на русалията“ и разказът „Кръговете на дядо Манол“.

Билети за спектакъла са налични в мрежата на Eventim, Bilet.bg и Grabo.bg.

Music

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Етно-рок мюзикълът „Да опазиш Сребра невяста“ в Античен театър – Пловдив”

Leave a Reply