От Норвегия идва роман с магическия кръгозор на „Хари Потър“

Oct 12, 2022 Няма коментари by

„Алма Френг и слънчевите пътешественици“ учи да си смел, дори когато се страхуваш

 

Романът „Алма Френг и слънчевите пътешественици“ напомня големите шедьоври във фентъзи жанра за млади читатели – поредицата „Хари Потър“ и пътешествията на Пърси Джаксън в старогръцките митове. За кратко дебютната книга на норвежката журналистка и продуцентка Ида Тюфте Микелсен си спечели много почитатели и сега излезе на български в издание на „Книги за всички“ и превод на Евгения Кръстева. Оформлението и илюстрациите в книгата са на Николай Пашалийски.

Романът следва познатата рецепта, но е и нещо ново и оригинално. Млад човек е хвърлен в непозната вселена, където той е избраният или ключ към разрешаване на конфликта, разразил се в този паралелен свят. Но „Алма Френг и слънчевите пътешественици“ далеч не е детска книга, базирана на рецепти.

Алма Френг е 12-годишно момиче, което живее с баща си Симон. Почти всяка друга година на Алма й се налага да се озове в нова къща и с нови съученици. Тя вече е спряла да пита защо е това постоянно преместване, докато един ден звънецът на вратата не позвънява и нейната баба, за чието съществуване тя нищо не е чувала, се оказва навън. Момичето е изненадано и от реакцията на баща си, който прогонва майка си, а на Алма забранява да се среща с нея. Двете обаче започват тайно да се виждат.

Момичето научава, че баба й е слънчев пътешественик – човек, притежаващ способността да лети със скоростта на светлината и да променя хода на времето, да го забавя или забързва. Оказва се, че тази дарба се предава от поколение на поколение и самата Алма не само я е наследила, но и умее нещо още по-уникално, което ще я изправи срещу самия Главен министър Габриела Грюбел, която е наложила строг контрол и ред в обществото. Полицаите й са навсякъде по улиците, а специалните й служители дебнат, за да заловят слънчевите пътешественици.

Но Алма първо трябва да се научи да не се страхува да лети на слънчевите лъчи.

Историята грабва читателя още от първите страници и очакванията за история, напомняща тази на Хари Потър, се оправдават. Но само дотам. Алма Френг не само е момиче, но има и собствена индивидуалност. Затова изобщо не е скучно за читателя да се присъедини към нея и да я обикне. А ексцентричната баба Елионора помага да се създаде атмосфера на хумор и забавление. Именно от бабата идва посланието на романа: че човек трябва да се осмели да се хвърли в нещо, да е смел, дори когато се страхува.

Подобно на Алма, читателите също летят и падат. Същият скоклив тон има и стилът на книгата, който е игрив, но понякога задълбава в сериозни неща.

Атмосферата, която създава писателката, е едновременно достоверна и гениална. Действието е стремително, има моменти на върхово напрежение, които усещаш направо в стомаха.

„Алма Френг и слънчевите пътешественици“ е една от трите номинации за най-добра книга за млади читатели в Норвегия.

Книгата е прекрасно четиво и за българската публика, запалена по романите от поредицата за Хари Потър.

Книги

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “От Норвегия идва роман с магическия кръгозор на „Хари Потър“”

Leave a Reply