Кинематограф с премиера на „Книга за хората“ в седем града

Dec 12, 2022 Няма коментари by

Месец декември е изпълнен с множество литературни и кино събития. Разбира се, това не би следвало да ни изненадва. Студеното време винаги е предполагало приключения, както между страниците, така и пред големия екран. Ако все пак и двете са ви повече от любими и ви е трудно да изберете, от редакторския екип на Кинематограф са решили този въпрос за вас. Зимната програма за късометражно кино продължава със специална селекция – Късо кино за книгите и от книгите. Запазете си датата 14 декември.  Часът е 19:30, мястото – Cine Grand София. Ако пък случайно тогава сте заети, не се притеснявайте, защото селекцията е предвидена за още поне шест прожекции в шест различни града.

Акцентът на програмата е премиерата на филма „Книга за хората“ (2021) дело на режисьора  и сценарист Владислав Лаков. Страниците на тази история, които се разгръщат на прага между семплата действителност и магическия реализъм, ще ви пренесат през последната седмица от летния стаж в затънтеното родно село на библиотекарката Славина (Моника Иванова), чиито вяра и идеализъм ще бъдат поставени под сериозно изпитание. Тя ще трябва да се изправи срещу Димитрова (Ирен Кривошиева) – директорката на местната библиотека, която въплъщава в своя образ заслепението и корупцията, както на идеологията, така и на целия бюрократичен механизъм. Филмът е свеж и забавен поглед върху литературата като светиня на индивидуалността и силния характер. Прожекцията в Cine Grand София ще открие самият режисьор, а след това публиката ще има възможност да дискутира филма с него.

Както може да се очаква от най-голямата медия за късо кино в България, гвоздеят на програмата не е единственото, което си заслужава да се види. Още цели пет заглавия ще бъдат представени, сред които филми от България, САЩ, Русия, Израел и Канада. Обединяващият мотив между тях е книгата, но всеки един представя своя прочит върху темата. От романтичната притча, осмисляща живота, през заплетените семейни взаимоотношения в гоненето на литературен успех, до грубата реалност на официалния документ.

За повече информация – https://kinematograf.bg/programa

Прожекции:

13.12, 19:30ч – Благоевград Stage Bar

13.12, 19:30ч – Пловдив Би Боп Кафе

14.12, 18:00ч – Враца Младежки дом

14.12, 19:30ч – Cine Grand София

11.12, 18:00ч – Габрово Галерия Орловска 10

23.12, 19:30ч – Велико Търново TAM club

Филми

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Кинематограф с премиера на „Книга за хората“ в седем града”

Leave a Reply