“Пермафрост” отключва древно зло на Антарктида в новото аудиофентъзи от Васил Попов с гласа на Александър Сано

Feb 21, 2023 Няма коментари by

Историята съчетава страстта на автора към науката и митологията в смразяващ сюжет насред българската база „Свети Климент Охридски“

Авторът на “Мамник”, Васил Попов, продължава подема си с нов аудиосериал – фантастика, вдъхновен от „вечната замръзналост“. „Пермафрост“ е инспириран от реални събития и мистериозни случки около Антарктида и базиран на обстойно проучване на научни факти и преживявания сред български полярници, посещавали неведнъж Белия континент. От 21 февруари аудиосериалът е достъпен в Storytel с гласа на българския актьор и музикант Александър Сано, който за първи път влиза в ролята на разказвач, и веднага се доказва като най-подходящия образ да пресъздаде смразяващата история. Авторът запазва почерка си да миксира митология с наука и български елементи, но изненадва слушателите с непознатия свят на българската база на Антарктида „Свети Климент Охридски“, където се развива страховит и неочакван сюжет.

Идеята за „Пермафрост“ се заражда постепенно, провокирана от поредица реални събития. По време на една от експедициите на българските учени на остров Ливингстън в началото на пандемията се оказва, че на борда на корабите има много заразени. Това поражда реална опасност българските учени да останат на острова през зимата без достатъчно провизии. Кризата завършва с щастлив край, но тази ситуация посява първите сюжетни кадри в главата на автора. Малко след това чилийският самолет „Херкулес“, летящ към Антарктида, изчезва безследно и допълва вдъхновението зад смразяващото фентъзи. За написването на “Пермафрост” Васил Попов прави огромно проучване на специализирана литература, присъства на редица събития на Българския антарктически институт и провежда множество разговори с голяма част от българските полярници.

„За жалост, все още не съм имал възможност да отида на остров Ливингстън. Надявам се някой ден и това да се случи. Като еколог и биолог по образование силно се интересувам от научната дейност, с която се занимават българските учени на базата ни в Антарктида. В „Пермафрост“ исках да съчетая тези две мои страсти – любовта ми към науката и тази към митовете и легендите.“ споделя авторът.

Сюжетът се развива на българската база „Свети Климент Охридски“, където започват да се случват необикновени неща. Участниците в 30-тата експедиция са нападнати от древно зло, познато от митовете за племената, населявали някога архипелага Огнена земя. „Антарктида е най-слабо изследваният континент, казват дори, че е портал към непознати светове. Но, както учат добрите книги, най-голямата загадка е самият човек, а най-страшни са демоните, които сам е създал”, добавя издателят на Storytel – Ана Клисарска, за новата история на Васил Попов.

Актьорът Александър Сано влиза в ролята на геолога Кузман Стоев, който търси изчезналия си брат-близнак. Мисията му е отклонена от чудовищно нападение и той се впуска в борба с мистичното зло, придружен от неочакван спътник, наследник на древните племена Яган и Селкнам. “Беше вълнуващо предизвикателство да изградя толкова комплексен образ само чрез гласа си и да предам цялото напрежение, страх и решимост, които бушуват в сърцето на Кузман. Комбинацията от смразяващ екшън и мистериозно фентъзи кипна кръвта ми, сякаш самият аз се бях изправил пред ледените чудовища.” разказва актьорът.

Премиерата на “Пермафрост” съвпада с исторически момент в 30 годишната история на българската експедиция в Антарктида. В края на 2022 г. за първи път българският екип отплава на борда на собствен научноизследователски кораб – “Св. Св. Кирил и Методий”, който пристигна на Ледения континент само преди няколко дни и постави началото на 31-вата национална полярна експедиция. Паралелът с реални събития, български фолклор и непознати преживявания на българските полярници прави аудиосериала истинско постижение на съвременната литература.

Филми

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to ““Пермафрост” отключва древно зло на Антарктида в новото аудиофентъзи от Васил Попов с гласа на Александър Сано”

Leave a Reply