Видеоигрите спомагат за личностното развитие и менталното здраве на младите хора

Mar 15, 2023 Няма коментари by

Българската гейм индустрия се развива с бързи темпове – около 60 студиа и над 2000 души работят в сферата у нас

Играенето на видеоигри е свързано с някои негативни митове, докато съвременни проучвания по темата откриват положителни аспекти за личностното развитие и менталното здраве в следствие на тази широко популярна в съвремието ни развлекателна дейност. Около това се обединиха участниците в дискусия „Видеоигрите – митове и възможности“, организирана от ARC Academy на 15 март 2023 – образователна институция, подготвяща специалисти за креативната ИТ сфера. В събитието се включиха представители на гейм индустрията, преподаватели в областта, предприемачи с иновативни проекти, свързващи по ползотворен начин децата и видеоигрите, както и психолози. Инициативата имаше за цел да допринесе за едно по-задълбочено и съвременно виждане за този неизменно присъстващ и все по-навлизащ в ежедневието ни феномен на модерното общество, какъвто са видеоигрите.

Бяха представени данни от различни глобални изследвания, които откриват ползи от играенето на видеоигри. Положителна взаимовръзка между играенето на видеоигри и усещането за благополучие е изведена в проучване, публикувано в The Royal Society Publishing. Като една от най-популярните развлекателни дейности, геймингът всъщност може да носи принос за менталното здраве, заключават изследователите. Ползи за психичното здраве са констатирани и по време на пандемията, когато играенето на видеоигри се оказва силен фактор за поддържане на приятелските взаимоотношения и комуникация в период на крайна изолация и усещане за самота. Проучване на Pew Research Center показва, че видеоигрите са ключов елемент в приятелството за много момчета.

„Видеоигрите са социални пространства, те помагат на хората да се свързват и да осъществяват контакт на база общи ценности, споделени цели и взаимни ползи“, коментира Георги Атанасов, спортен психолог. Според него видеоигрите могат да подпомогнат развитието на много полезни качества сред децата и младите хора, което се доказва от редица проучвания в последните години. Изследване, публикувано в Jama Network Open, например, извежда връзка между играенето на видеоигри и подобряване на когнитивното представяне, визуалното възприятие, способността за внимание и развитието на паметта сред децата, съобщи Георги Атанасов. „Геймингът способства и за по-висока концентрация, добри рефлекси, бързи реакции, креативност, способност за решаване на проблеми“, допълни той. „Мултиплеър игрите развиват умението за работа в екип, сътрудничеството и постигането на общи цели, което е много важно за голяма част от професиите, включително за тези в гейм индустрията. По един изненадващ начин геймингът учи и на по-лесно приемане на провалите“.

Участниците в дискусията адресираха и притесненията на някои родители относно този начин на забавление и занимание при децата. Според тях, внимателното организиране и контролиране на времето за видеоигри минимизира риска от негативно влияние и оставя единствено специфичните ползи за младото поколение. Особено за онези, които имат интерес да се развиват професионално в областта.

„Създаването на видеоигри е една от професиите на бъдещето – перспективна, стабилна и носеща творческо удовлетворение. За нас е важно да насърчим родителите да подкрепят децата си, ако това е избраният от тях професионален път. И можем да ги уверим, че професии като concept artist, 3D artist, програмист, game designer, level designer, economy designer стават бъдат все по-търсени и добре заплатени“, коментира Милин Джалалиев, съосновател на ARC Academy.

Професиите от ИТ сферата са на първо място като перспективност и желание за развитие сред родителите на ученици в 11 и 12 клас у нас, според проучване на BluePoint (2022). Близо 61% от всички анкетирани посочват, че именно това са професиите на бъдещето, като 1/3 от тях заявяват, че планират децата им да се развиват в тази област.

Темповете на развитие в гейм индустрията са много бързи – тя от години неколкократно изпреварва телевизията, киното и музиката взети заедно по приходи. Заплащането в тази сфера е съпоставимо с това в IT сектора, като при игрите се дава възможност за по-креативна работа. В България гейм индустрията все още е млада и се развива с бързи темпове. У нас работят около 60 студиа и над 2000 души, заети в тях. „Гладът“ за кадри е голям, а традиционното образование трудно достига темповете на растеж и нуждите на индустрията. Затова и мисията на ARC Academy е да осигурява и постоянно да развива едно съвременно обучение в областта на гейминга, отговарящо на нуждите на сектора в страната и региона.

Допълнителна информация за гейм индустрията и играенето на видеоигри:

  • Пазарът на видеоигри е оценен на 195.65 милиарда долара през 2021 и се очаква да нараства с 12.9% на година до 2030. Очаква се цялата индустрия за видеоигри да продължи да расте със стабилно темпо, като DDM Group прогнозира пазарна стойност от $296,5 милиарда до 2026;
  • 87% от Gen Z в САЩ играят видеоигри поне веднъж седмично, а повече от една четвърт посочват видеоигрите като своя най-добра развлекателна дейност (Deloitte, 2021 г.);
  • Видеоигрите подобряват когнитивната гъвкавост на децата чрез развитие на умения, актуални за ежедневието. При тях се изисква концентрирано възприятие и внимание (като например проследяване на множество обекти, бързо превключване на вниманието и периферно зрение), което може да подобри времето за реакция, креативността, решаването на проблеми и логиката. Изследвания от 2022 г. показват, че тийнейджърите учат пространствени, зрителни и координационни умения от видеоигрите;
  • Игри като Angry Birds и Bejeweled II са прости и носят моментално щастие или релаксация и подобряват настроението. Това е т. нар. „фундаментална емоционална полза“, която децата могат да извлекат;
  • Чрез видеоигрите децата учат позитивно социално поведение – като подкрепа, споделяне и сътрудничество (Boston Children’s Hospital, Digital Wellnes Lab);
  • Видеоигрите са естествен формат, през който младото поколение може да бъде достигнато и образовано по различни теми, както и привлечено за различни каузи. Те са безопасна форма на състезателна изява и може да даде възможност на деца, които не са добри в спорта, да се отличат с нещо и дори да се мотивират да практикуват спорт извън онлайн пространството.
Gaming

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Видеоигрите спомагат за личностното развитие и менталното здраве на младите хора”

Leave a Reply