Топ-5 вкусни и богати на антиоксиданти храни

Mar 17, 2023 Няма коментари by

Включването на богати на антиоксиданти храни в менюто никога не е било по-важно, тъй като замърсяването на въздуха, тютюневият дим, UV радиацията, алкохолът и пържените храни, на които се излагаме ежедневно, ни излагат и на безброй източници на оксидативен стрес, причинен от свободни радикали.

За щастие можем значително да подобрим защитата на тялото си, като просто обогатим своя хранителен режим с повече антиоксидантни храни, които да му помогат да устои на постоянната атака от свободните радикали.

В тази статия ще разгледаме някои от най-ефективните и най-вкусните сред тях. За да разберем защо и как точно помагат на тялото да пребори оксидативния стрес.

Храни, богати на антиоксиданти:

1. Горски плодове – Плодовете като ягоди, къпини, малини, боровинки и касис са едни от най-добрите хранителни източници на витамини и фибри, които можеш да влючиш в менюто ти. Множество проучвания показват, че редовната консумация на горски плодове може значително да намали нивата на възпаление в тялото, както и риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Силните им здравословни предимства се дължат най-вече на изключителните нива на антиоксиданти в тези плодове – сред които флавоноидите и добре познатият ни витамин С.

2. Черен шоколад – макар че има натрапчив, горчив вкус, който не е за всеки, черният шоколад все пак може и лесно да се добави към разнообразие от здравословни рецепти за закуска, междинно хранене или десерт. И така да се хареса на много повече хора.

Какаото в състава му е богат хранителен източник на флавоноиди и процианидини – съединения, които директно се свързват с укрепването на здравето на сърдечносъдовата система и подобряват имунният отговор.

3. Зеленолистни зеленчуци
Зеленолистните зеленчуци имат основна роля в повечето здравословни режими на хранене. И с право!
Къдраво зеле (кейл), спанак, маруля, зеле и др. – все познати храни, които може би приемаш заради ниското им съдържание на калории и богатото на фибри. Но може би не предполагаш, че те зареждат и с немалко количество антиоксиданти.

Спанакът е чудесен пример от тази група – редовната консумация на спанак доказано може да доведе до намален риск от развитие на затлъстяване, диабет тип 2, атеросклероза и дори по-сериозни заболявания (когато се комбинира с цялостен здравословен режим на хранене).

В допълнение може да подобри и функции на зрението и мозъка, благодарение на мощните каротеноиди в състава му (лутеин и зеаксантин).

4. Ядки – Те са доста плътна на калории храна, но все пак – полезна, в умерени количества. А и калориите в тях са основно от полезни мазнини, от които така или иначе се нуждаем. Ядки също подпомагат антиоксидантния прием.
Основните виновници и тук са каротеноидите, както и полифенолите и елаговите киселини. Все силни антиоксидантни съединения. Като сред ядките, най-богато антиоксидантно съдържание притежават орехите и пекана.

5. Боб, леща и други варива
Боба, лещата и граха едва ли ти звучат като топ антиоксиданти, но е факт, че заслужават мястото си в този списък, наред с нахута, соята и други подобни варива… Много от тези основни хранителни продукти са не само сред най-добрите източници на фибри и растителен протеин, но и на голямо количество полифеноли със силни способности за улавяне на свободните радикали.

В обобщение…
Може би повечето от изброените тук антиоксиданти храни са ти познати и вече ги хапваш редовно? Ако е така е така – чудесно! Това не е случайно, тъй като тези храни са добре изследвани и тествани и доказано захранват тялото не само с полезни хранителни вещества, но и с мощни антиоксиданти в борбата му със свободните радикали.
Така тялото ти ще е все по-защитено и подготвено срещу оксидативния стрес с всеки следващ ден!

Lifestyle

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Топ-5 вкусни и богати на антиоксиданти храни”

Leave a Reply