Как да се реализирам като програмист?

Apr 29, 2023 Няма коментари by

Динамичните процеси в съвременния свят, бурното развитие на новите технологии, дигитализацията, а днес вече и навлизането на AI в ежедневието ни създават предизвикателства, но и изключително много възможности за онези, които искат да развиват конкурентни умения.

Именно тях, заедно с необходимите знания на експертно ниво, предлага и най-голямата образователна IT институция в България – СофтУни. Организацията осигурява качествено, достъпно и практически насочено образование в сферата на програмирането, QA, дигиталния маркетинг и дизайна и вече 9 години посреща хиляди курсисти. Ето какво споделя създателят ѝ Светлин Наков специално за Вестник Uchi.bg.

ВЪПРОС: Бихте ли разказали повече за SoftUni – от кога съществува, колко и какви обучителни инициативи сте провели до момента?

ОТГОВОР: SoftUni започва като образователната инициатива Software University през 2013 година. Първото обучение по програмиране се провежда през 2014 г. и е резултат от много безсънни нощи и усилията на приятели и съмишленици. 700 души се включват в първото обучение, което затвърждава нуждата от специализирано образование в сферата на програмирането.

В резултат, до днес над 200 000 души са взели участие в безплатния въвеждащ курс Programming Basics. Други 140 000 души са придобили практически знания и умения в разнообразието от отворени курсове на IT теми.

В края на 2022 г. отговорихме и на нуждата от цялостно, практическо обучение по QA инженерство именно с изцяло нова образователна пътека.

С нея, цялостните програми в SoftUni станаха общо пет. Отделно от пътеките по софтуерно инженерство и QA, инициативите SoftUni Digital и SoftUni Creative осигуряват практическо образование и диплома за професия в още пет дигитални направления в сферите съответно на дигиталния маркетинг и дизайна. Те също се радват на огромен интерес, като само през 2022 г., 14 000 души кандидатстваха за безплатния курс Marketing Basics, а над 13 000 души се насочиха към творческа кариера с Design Basics.

От създаването на SoftUni до днес сме провели над 2 000 обучения и 1 500 безплатни семинара и събития. Общата продължителност на създадените уроци вече надхвърли 70 000 часа. А най-голямата ни гордост е, че 97% от завършилите програмите ни по софтуерно инженерство успешно се реализират в IT сферата.

ВЪПРОС: Помагате ли на Вашите курсисти да се реализират професионално след като завършат обучението си?

ОТГОВОР: Откакто СофтУни обучава софтуерни инженери, кадрите, работещи в индустрията, се удвоиха. През 2015 г. броят им е малко над 22 000 души, а днес в сферата работят над 50 000 експерти. Прогнозите са до 2026 г. броят им да надмине 79 000 души. Амбицията на СофтУни в близките 3-4 години е да започне да влива 3 000 – 4 000 програмисти годишно.

Днес 400 000 души или 12% от икономически активното население на България е усъвършенствало уменията си с помощта на СофтУни, а Кариерният център осигурява съдействие на курсистите, за да достигнат пълния си потенциал. Организацията си партнира с едни от най-добрите и бързоразвиващи се компании в IT сектора с цел реализиране на талантите.

Най-подходящият момент курсистите да ни потърсят за съдействие е в края на последния модул от пътеката, която следват. Кариерният център на СофтУни осигурява:

  • Съдействие при подготовка на документи за кандидатстване – напътствия от специалист за изработване на CV с помощта на професионална платформа и според изискванията на сектора.
  • Съвети и препоръки при подготовка за интервю за работа – специалист от Кариерния център споделя тънкостите на HR и техническото интервю, как протичат различните етапи, какви въпроси се задават и какво представяне търсят мениджърите по подбор на кадри от интервюирания.
  • Директни препоръки и изпращане на документи от името на СофтУни в избрана от курсиста компания – ако курсистът има успех над 5.50 и е завършил или е в края на обучението си в цялостна пътека, след валидация на техническите умения, може да бъде препоръчан, стига да са налични подходящи позиции, отворени от партньорите ни.

ВЪПРОС: Напоследък много се говори за изкуствения интелект и отражението му върху работните места на хората. Усеща ли се вече влиянието му в сферата на програмирането и ако да – по какъв начин?

ОТГОВОР: Търсенето на дигитални и технологични експерти продължава да надвишава предлагането и тази тенденция се очаква да се задържи и в следващото десетилетие. Дигитализацията е източник на подобрения на живота и човешката дейност, а AI инструментите са част от тази дигитализация, средство, чрез което тя да се ускори.

Точно затова изкуственият интелект няма да вземе хляба на хората. Напротив, ще създаде нови възможности и ще помогне на хората да открият нови и по-ефективни начини, по които да работят и да изкарват прехраната си. Инструментите на AI предстои да се интегрират в дигиталните професии, повишавайки производителността им, като по този начин ще ги направи дори по-устойчиви.

Рисковете са за тези, които ще откажат да инвестират в образованието, развитието си и разбирането на AI. Те ще бъдат изпреварени от по-адаптивни експерти, отворени към технологичните промени. В крайна сметка, ученето в дигиталните и технологични сфери е неизбежно през целия живот, а инструментите на изкуствения интелект са част от този процес на учене и усъвършенстване.

ВЪПРОС: Какво ще посъветвате младите хора, които търсят реализация в областта на IT?

ОТГОВОР: Учете, учете, учете. Всеки може да смени професията си и да влезе в технологичната индустрия, стига да е решителен, упорит, мотивиран и трудолюбив. Нека пробват, именно тази възможност имат с безплатните въвеждащи курсове в СофтУни. Могат да се докоснат до сферата, да направят първи стъпки в общността и да започнат да изграждат мрежата си от контакти.

Пробват ли, ще разберат дали секторът ги влече само с обещанието за висок стандарт или наистина искат да работят това. Програмирането например изисква от теб цял ден да седиш и да пишеш код, милиони редове код, да се ровиш в тях, да ги разбираш. Ако не ти е интересно, надали можеш да го правиш продължително време. Ако пък ти хареса, справяш се, и би го работил, то програмирането вероятно е за теб.

Разбереш ли това, остава да се въоръжиш с търпение и да вложиш усилията, които се изискват.

ВЪПРОС: Какви стъпки трябва да предприемат, за да реализират мечтата си да бъдат програмисти?

ОТГОВОР: На първо място, трябва да се научат да кодят. Да пишат код и да работят със съпътстващите технологии на езика, който са избрали. Да се научиш да пишеш код отнема между 2 и 3 хиляди часа интензивна практика. Те могат да обхванат 6 месеца, но може да отнемат и до 2 години, ако човек се занимава само в свободното си време.

Тези 2-3 хиляди часа отговарят на изписани над 150 000 реда код. Тях трябва да вложат в постепенното изграждане на портфолио, например в хранилище в GitHub. Именно портфолиото е неотменно условие, за да бъде поканен един кандидат на интервю, за начало.

Когато са изписали достатъчно код и имат проектите, да го покажат, бъдещите програмисти трябва внимателно да проучват позициите, за които кандидатстват. Обявите за работа често разкриват какви умения се търсят – кои езици, кои рамки и библиотеки и съпътстващи технологии се изискват.

Ако им липсва нещо малко, могат и сами да се подготвят – с туториъли, видео уроци и дребни проекти с дадените технологии. С други думи, трябва да бъдат проактивни и да се интересуват от екосистемата като цяло, особено след като вече са поставили основата и имат фундаментални знания и умения.

А веднъж успеят ли да преодолеят техническото интервю, е време да се докажат. Понякога това може да изисква да идват първи и да си тръгват последни от работа, да работят здраво и да правят повече, отколкото се очаква от тях.

Същевременно, в свободното си време могат да обърнат внимание на други технологии, които до момента не са ползвали, но са част от технологичния стек на компанията им.

Трябва да са готови да получават обратна връзка и да я приемат сериозно – първите им месеци на първото работно място са най-доброто училище. А и най-добрият момент да изградят мрежата си от контакти.

Ако са готови на всичко това, ще сбъднат мечтата си, независимо дали са на 23 или 43. И не трябва да забравят, че трябва много учене и много търпение. Сега могат да направят първите си стъпки с програмата по софтуерно инженерство в SoftUni и да се присъединят към най-голямата дигитална общност в България.

School, Slide, Top News, Бъди в час!

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Как да се реализирам като програмист?”

Leave a Reply