Фестивалът „Да поЧетем“ празнува писмеността и словото с пъстра културна програма за 24 май на Площад Славейков 

May 09, 2023 Няма коментари by

За трета поредна година книгите се завръщат на символичния площад с разрастващ се фестивал, който ще представи разнообразните начини за почит към родното творчество и литература. 

По случай 24 май книгите и писмеността се завръщат на площад Славейков с фестивала „Да поЧетем“, който ще представи многото и различни начини да се докоснем до българската книжовност с целодневна програма от културни прояви. Случвайки се в самото литературно сърце на София, събитието включва обиколки из околните литературни забележителности, разкази за българските класици, както и разнообразни съвременни прочити на българското творчество, които ще се развихрят на сцената от сутринта до вечерта. Гражданите с различни интереси ще бъдат посрещани на площада за четения и срещи с любими автори, литературен базар, много аудио истории, детска литературна работилница, импро театър и хип-хоп концерт по текстове от български стихотворения.

За анонсиране на разрастващата се програма на фестивала, организаторите отправиха своето послание, изписвайки 85-метров надпис “Да поЧетем” по протежението на целия площад Славейков, за да поканят всички граждани на столицата да почетат най-българския празник или просто да дойдат на Славейков в празничния ден, за да послушат или почетат любима книга. Ежегодната инициатива за 24 май напомня за символичната връзка на площад Славейков с литературата и книгите и тази година става основно събитие в културния календар за празника на Столична община.

Програмата на сцената на „Да поЧетем“ започва в 11:00 часа с четене и литературна работилница за деца. Заедно с Катя Антонова, героите на “Феята от захарницата” и любимата Силвия Петкова малчуганите ще се впуснат в творческо приключение, ще четат, слушат и създават истории като обединят безграничното си въображение. Популярният автор от Бохемска София Виктор Топалов ще отведе желаещите да научат повече за българските класици, творили около площада, на обиколка из „Кварталът на писателите“, а следобед ще се проведе първият куиз на открито на тема българска литература. Привечер забавлението продължава със смехотерапия от Цветелина Цветкова, а актьорите от импро театър „Както ви харесва“ ще включат публиката в импровизационното предизвикателство „Ти четеш, ние играем“. Празникът ще завърши с уникално изпълнение на любимия съвременен хип хоп поет Жлъч, който ще рапира българска поезия.

Специално за повода площадът ще осъмне с нова фестивална визия с основен лайтмотив, вдъхновен от българската кирилица, удобни места за четене, бар зона и мини базар за книги и оригинални литературни сувенири. От сутринта на 24 май посетители и минувачи ще се потопят в атмосферата на празника с аудио откъси от Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Смирненски и други любими творци от библиотеката на Storytel. През целия ден посетителите ще могат да си закупят „книга-изненада“ от голямата отворена книга-инсталация на издателство Orange, която ще приветства минувачите редом до пейката с братя Славейкови.

Следете официалното Facebook събитие на фестивала „Да поЧетем 24 май на площад Славейков” за актуална информация, записвания за някои от активностите и детайлна програма.

Фестивалът “Да поЧетем” се провежда по инициатива на агенция Imp-Аct в партньорство със Столична община, като част от Календара на културните събития на Столична Община 2023, с подкрепата на Storytel, Orange, McDonalds, Бохемска София и комуникационен партньор DDB Guts & Brains.

culture

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Фестивалът „Да поЧетем“ празнува писмеността и словото с пъстра културна програма за 24 май на Площад Славейков ”

Leave a Reply