Петър Жотев, ученик от 12-ти клас на СМГ – втори в света по биология, търси финансова подкрепа за Trinity College на University of Cambridge чрез Podkrepi.bg

May 14, 2023 Няма коментари by

През юли 2022 г. Петър Жотев печели златен медал на Международната олимпиада по биология в Армения и така постига най-доброто представяне на български гимназист в историята на най-престижното състезание по биология за ученици в света. В олимпиадата участие вземат 250 ученици от 70 държави от целия свят.

Успехът на Петър е историческо постижение за България и го нарежда на второ място в света.

Тази година благодарение на академичните си успехи и след серия трудни изпити, Петър Жотев е приет в 3-годишно обучение в специалност „Природни науки“ в Trinity College на University of Cambridge, Великобритания.

Да учи в Trinity College е мечта на Петър, която той целенасочено преследва през годините и определя като най-добрата възможност да развие таланта си.

За да се запише в Trinity Collegе, той трябва да събере цялата такса за обучението си за трите години в университета, която възлиза на обща стойност 142 887 паунда (47 629 паунда на година). Семейството на Петър активно ще се включи в кампанията и така търсената сума за финансиране е 82 000 паунда. Петър кандидатства за стипендия в университета, но за съжаление не е одобрен.

През годините семейството на Петър го подкрепя безрезервно и има готовност да финансира част от сумата, но е необходимо допълнително финансиране, което трябва да бъде събрано до 1 август 2023 г.

Петър Жотев споделя:„Опитът от състезанията ме научи да не се отказвам и да преследвам целите си. Така миналата година се класирах за Европейския конкурс за млади учени, където представих свой оригинален научен проект, разработен съвместно с учени от БАН. Постиженията ми на многобройните международни състезания и конкурси ме правят подходящ кандидат за най-престижния колеж на Кеймбридж – Trinity College, където ще продължа да се развивам както в науката, покорявайки нови върхове, така и личностно.

„Вярваме, че Петър е заслужил подкрепата на цяла България, положил е всички усилия да докаже, че е изцяло отдаден на своята страст – биологията и че притежава потенциал да допринесе към световната наука и да прослави България“, разказва Георги Иванов, един от основателите на Подкрепи.бг и в списъка на 100те най-вличтелни IT личности в България.

Повече информация за кампанията, както и възможност да подкрепите Петър, можете да намерите на този линк.

School, Slide

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Петър Жотев, ученик от 12-ти клас на СМГ – втори в света по биология, търси финансова подкрепа за Trinity College на University of Cambridge чрез Podkrepi.bg”

Leave a Reply