Георги Господинов стана първият българин, спечелил престижната международна награда „Букър“

May 24, 2023 Няма коментари by

Георги Господинов постигна изключителен успех, като спечели международната награда „Букър“ за английското издание на своя роман „Времеубежище“.

По време на церемонията, която се проведе на 23 май в Лондон, авторът сподели, че получава наградата в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, както и на славянската книжовност. Той изрази своето възхищение към този любим национален празник, като на български език каза: „Честит празник, честито чудо на езика!“.

Госпоподинов допълни, че писателите не само от България, но и от Балканите често се чувстват извън сферата на англоезичното внимание. „Обикновено се приема, че „големите теми“ са запазени за „големите литератури“ или за литературите, написани на големи езици, докато малките езици, някак по подразбиране, остават с местното и екзотичното. Награди като Международната награда „Букър“ променят това статукво и това е много важно. Мисля, че всеки език има способността да разкаже историята на света и историята на отделния човек“ – посочи още българският писател.

Вижте повече подробности за книгата на Георги Господинов тук.

Slide, Top News, Бъди в час!, Книги

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Георги Господинов стана първият българин, спечелил престижната международна награда „Букър“”

Leave a Reply