Стотици почетоха българската писменост и култура на фестивала „Да поЧетем“ на площад Славейков за 24 май

May 26, 2023 Няма коментари by

Фестивалът по случай 24 май оживи литературното сърце на София с богата програма от литературни, артистични и образователни прояви
Рекордният интерес към културния фестивал “Да ПоЧетем” събра стотици граждани на площад Славейков в пъстър празник за 24 май, станал още по-вълнуващ със световното отличие за българското слово за Георги Господинов и Анджела Родел. Над хиляда души почетоха празника по емоционален и запомнящ се начин и се включиха в целодневната програма от литературни обиколки, куиз, импро театър, тематични литературни зони и срещи с автори. Площадът осъмна с декорация от букви, цветове, галерия от поезия и сцена, на която се качиха бележити автори и артисти. Каузата зад инициативата е да съживи книжовния дух на литературното сърце на града и да представи редица съвременни начини за почит и прочит на българското творчество.


Децата традиционно бяха първите гости на площада и откриха празника с работилница за малки разказвачи, водена от един от най-успешните съвременни автори – Катя Антонова, и актрисата Силвия Петкова, която е гласът в аудиоверсията на „Феята от захарницата“ в Storytel. Вдъхновени от приключенията на Ванилия, малки и големи създадоха заедно първата колективна история на живо, построявайки въображаем сюжет от уста на уста. Работилницата завърши с пожелание за филмова версия по книгите, а децата получиха специални тениски с надпис „почетен разказвач“.
През целия ден те продължиха да творят и рисуват букви от българската азбука в арт зоната за четене на McDonalds, докато нови посетители се сипеха към площада и допълваха фестивалното настроение. Книгите-изненада на щанда на издателство Orange бяха хит сред гостите, които избраха ново попълнение за домашната си библиотека с помощта на красив цитат, загатващ за книгата, която избират.


Образователната мисия на фестивала продължи с опознавателен тур из архивите на Столична библиотека и разходки из „Кварталът на писателите“. Вълнуващите разкази на Виктор Топалов от Бохемска София разкриха пред посетителите непознати факти и градски тайни за писателите, живяли и творили около Площад Славейков. По време на фестивала се случи и премиерата на новите литературни сувенири “Кварталът на писателите” – колаборация между Бохемска София и платформата за символите на града #soSofia.
Културната програма разгърна палитра от артистични подходи към българското творчество. Литературният деец Тодора Радева представи своята нова книга с градски истории „Едно възможно начало“, а авторът Цветелина Цветкова прочете първата глава от третата книга за „Лейди Гергана“ ексклузивно пред публиката на „Да поЧетем“ седмици преди официалната премиера и отдаде почит към разнообразието в диалектите на българския език.


Първият литературен куиз на открито изправи 12 отбора един срещу друг в оспорвана надпревара с въпроси за български произведения, автори и герои. Актьорите от импро театър „Както ви харесва“ пък изиграха прочетени от публиката откъси от „Ян Бибиян“ и разкази на Йордан Йовков, зареждайки площада със смях и еуфория. За финал българският рапър Жлъч направи уникално рап изпълнение на велики стихове от Христо Смирненски, Атанас Далчев и Христо Ботев. Гръмката фраза на Гео Милев „Земята ще бъде рай – ще бъде!“ завърши почетно фестивала с обещание за още по-богата програма през следващата година.
Фестивалът “Да поЧетем” се провежда по инициатива на агенция Imp-Аct в партньорство със Столична община, като част от Календара на културните събития на Столична Община 2023, с подкрепата на Storytel, Orange, McDonalds, Бохемска София, Столична библиотека, #soSofia и комуникационен партньор DDB Guts & Brains.

culture

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Стотици почетоха българската писменост и култура на фестивала „Да поЧетем“ на площад Славейков за 24 май”

Leave a Reply