Издателство Колибри представя „Дарът на терапията“ от Ървин Д. Ялом

Feb 10, 2024 Няма коментари by

От януари, по желание на читателите, „Колибри“ предложи ново издание на „Дарът на терапията“ (превод: Людмила Андреева, 328 стр., цена: 26 лв.) от бележития психоаналитик, терапевт и писател Ървин Д. Ялом.

Дарът на терапията“ е  достоен за възхищение опит на известния американски психоаналитик да обобщи дългогодишната си клинична работа в своеобразен пътеводител („идиосинкратичен меланж от идеи и техники”), илюстриращ сложните и динамични взаимоотношения терапевт–пациент. Авторът споделя своя оригинален метод и ценно самопознание в 85 съвета към новото поколение психотерапевти, обединени в няколко тематични сфери, централни за екзистенциалната психотерапия:

– Водещото значение на подхода „тук и сега“ във взаимоотношението терапевт–пациент
– Изследване и овладяване на тревожността от въпросите за смъртта, смисъла на живота, свободата

– Ролята на сънищата в терапията

– Опасностите и привилегията да си терапевт.

Като се позовава на Епикур, Фройд, Ницше, Шопенхауер и Спиноза и като се опира на блестящото си разказваческо умение, Ялом изследва различните подходи – практически, философски или емоционални, присъстващи във всяка терапия. Написана с грижа за бъдещето на психоанализата, съчетаваща експеримент и философия, книгата на д-р Ялом е проницателно четиво, в което съвременният читател може да намери своя отговор на въпроса как да се справи с конфликтността и с болката.

Ървин Д. Ялом (р. 1931 г.) е изтъкнат американски психиатър, почетен професор в Станфордския университет и практикуващ психоаналитик, смятан за един от родоначалниците на груповата психотерапия. Научните му книги и добилите изключителна популярност заглавия „Дарът на терапията“, „Мама и смисълът на живота“, „Все по-близо всеки ден“ го утвърждават като водеща фигура в съвременната невронаука. Удостоен е с Международната награда „Зигмунд Фройд“ и с наградата „Оскар Пфистер“ за значим принос в психотерапията. Оригиналният метод на д-р Ялом, свързващ психотерапията с фундаменталните екзистенциални проблеми, и най-успешните му клинични експерименти са в основата и на неговите белетристични творби: „Палач на любовта“, „Когато Ницше плака“, „Проблемът Спиноза“, „Изцелението на Шопенхауер“.

Книги

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Издателство Колибри представя „Дарът на терапията“ от Ървин Д. Ялом”

Leave a Reply