В крак с времето – графити изкуство върху соц паметници

Jun 23, 2011 1 коментар by

Тези дни един уличен творец успя да разбуни духовете не само у нас (в София) ами и по чужбина. На 18 юни (седмицата на Design week) София усъмна с по – ведро настроение и шарен паметник на Съветската армия. Обществото беше разделено на два лагера – за и против, като вторите бяха тези, които мечтаят за отминалия соц и боза от 6 стотинки и карането на скеит пред подобен паметник на комунизма не им се струва толкова абсурдно, колкото неговото шаржиране. Разбира се имаше и трета група, която тъкмо сега се сети, че все пак това е паметник.

Мистериозният творец, веднага беше обявен за престъпник номер 1, а за главата му се постави награда. След няколко дни гениалната хрумка беше мистериозно почистена, отново през нощта от анонимни активисти. Така беше убит шанса на София, да бъде съвременна и модерна, “В крак с времето”. В крайна сметка показахме, че не само нямаме чувство за хумор, ами че и никога няма да можем да се отървем от робския дух на миналото и дългите ръце на “братска” Русия. Най – важното за нас е бозата да е по 6 ст.

Накрая малко историческо уточнение: на 8 септември 1944 правителството на Константин Муравиев обявява война на Хитлеристка Германия, въпреки това войски на Трети украински фронт на Червената армия навлизат на територията на Царство България същия ден. На следващият ден, създаденото няколко дена по – рано правителство е свалено и е  установено правителство на Отечествения фронт.  Червената армия идва като завоевател, но доброволно и без съпротива е пусната на територията на страна. Жертвите са 0. В знак на признателност ние им строим паметник, който е открит пре 1954 г. Колко по – абсурдно може да е всичко?!

Arts, Graffiti, Slide

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet

One Response to “В крак с времето – графити изкуство върху соц паметници”

 1. Александър says:

  Хубав текст, поставя доста въпроси. Според мен е малко спорно дали този шарж трябваше да остане или да бъде почистен.

  От една страна съм съгласен, че паметниците все пак са паметници, от друга – мисля, че графити и другите форми на улична култура са не по-малко стойностно изкуство и също не трябва да се премахват.

  Все пак бъдещето е точно на тази младежка вълна и в никакъв случай не е на партийните агитки, които милеят за комунистическото управление.

  Колкото до социализма, мисля, че е важно да добавим нещо. Бозата никога не била по 6 ст. Нито билетчето за рейс е било 6 ст. Те бяха 6 ст.+натрупване на голям външен дълг. Това е сметката и не можем да я гледаме половинчато. Комунизмът утрепа икономиката, създаде петилетки, построи заводи по родните места на партизаните (вместо там, където продукцията ще достигне най-ефективно до пазара) и после вкара всички в измамата, че билетчето за рейс е 6 ст.

  Затова и съвсем естествено рухна – защото няма безплатно билетче. Всичко трябва да се плаща рано или късно и последните години си плащаме точно за онези “безплатни” бози и билетчета.

Leave a Reply