България с амбиции за евро – титла по Warcraft III

Apr 22, 2010 5 коментара by

emil dimitrov 2След като вчера научихме съперниците на страната ни в дисциплина Warcraft III на европейското първенство по електронни спортове ENC, потърсихме за коментар треньора на националния отбор по Warcraft III Емил Beast Димитров. Ето и неговото мнение за надпреварата, както и за бъдещето на професионалния гейминг в ексклузивно интервю за Teenews.eu!


– На какво се дължи разгромната победа на българския национален отбор над Австрия?

На видима разлика в класите на двата отбора. Извадихме голям късмет, че се паднахме точно срещу Австрия. не ми се ще да казвам, че са слаби, но срещу нас просто нямаха шанс.

– Кои български състезатели би отличил?

Всички бяха на ниво и дадоха своя принос – титуляри, резерви, приятели. Впечатлен съм от формата, в която се намира Александър Миланов – Joe. За една година той много израсна и в момента е един от най-ценните играчи в отбора си ieS Virtual Gaming.

– Какви са очакванията ти за представянето на нашите от тук нататък?

Класирането за групите само по себе си е успех за нас, но осъзнаваме, че истинската битка тепърва започва.
Вече няма слаби отбори, особено в нашата група, където жребият ни постави редом с отбори като Германия и Русия. Първата ни среща е срещу Чехия в началото на май. Класирането ни за плейоф фазата минава през задължителна победа над чехите. Няма да е лесно, но тази година се целим в титлата и нищо друго няма да я замести!

– Би ли обяснил на нашите читатели каква е важността на ENC 2010?

ENC е най-голямото е-спорт събитие в Европа. За всеки геймър е голяма чест да представлява страната си в състезание с такъв мащаб. Тази година до групите стигнаха 72 национални отбора в 6 дисциплини, а общият награден фонд е 120 000 евро. Имайки предвид излизането на Starcraft II може би ENC 2010 е последния голям Warcraft III турнир и това го прави още по-значим.

– Ти си един от най-опитните треньори по електронен спорт у нас. Как виждаш бъдещето на този спорт?

Възлагам големи надежди на Starcraft II. Според мен това е играта, която ще обедини геймърите и ще предизвика тази масовост, която помним от разцвета на Warcraft III. Напоследък виждам, че и конзолният гейминг набира скорост у нас и това само може да ме радва. Игри като PES, Street Fighter и Call of Duty безспорно заслужават място на прогейминг сцената в България. Като цяло нещата вървят напред. Макар и бавно, спортът се развива. Организират се все повече турнири и събития, не само в столицата.

– Какви са възможностите за реализация на младите хора като състезатели, треньори и мениджъри по електронен спорт?

Докато си част от структурата на отбор по електронен спорт в ранна юношеска възраст се научаваш на много полезни неща. Добиваш умения, които после ти служат цял живот. Добрият треньор е добър психолог и педагог, играчите развиват постоянство и дисциплинираност, мениджърите притежават организационни и лидерски умения. Контактите също са важен фактор. Опитът, който се придобива по време на работата в един отбор и състезанията е изключително ценен и често превръща геймърите във висококонкурентни служители на различни работни места.

В момента в България геймингът като спорт не е добре платен. Много наши играчи, а понякога и цели отбори, търсят по-високо заплащане в чужбина и в интерес на истината го получават. Надявам се и у нас нещата да потръгнат, защото страната ни от доста време насам създава шампиони и е жалко те да играят навън под чужд флаг.

Progaming, Videogames

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet

5 Responses to “България с амбиции за евро – титла по Warcraft III”

 1. for aiur says:

  imate li info za turniri po sc2 v bg???

 2. Beast says:

  Има online турнири, в които всеки може да участва. LAN турнир още не е правен.

 3. zerg says:

  aiur sux!! live for the sworm!

 4. Stanislav Manev says:

  Spored men Rusiq sa shampioni a “trenior na otbora po warcraft” zvuchi smeshno.Vse pak mi pravi golqm kef da gledam igrata na SworD i se nadqvam da stigne polufinal ili dori final! gg gl

 5. България с трета победа в групите на европейското по Warcraft III | Teenews.eu says:

  […] пред Teenews.eu треньорът на националния ни отбор Емил Beast Димитров. В 2v2 срещите нашите момчета Thrall и SworD не успяха да […]

Leave a Reply