Косплеят те кара да се чувстваш по-специален

May 04, 2010 2 коментара by

elena nikolova cosplayБроени дни преди българското косплей събитие Aniplay 2010, ще ви срещнем с неговата организаторка Елена Николова, която е сред най-активните косплеяри в България и прави всичко, за да популяризира този японски културен феномен у нас.

– Би ли се представила с няколко думи? От кога се занимаваш с косплей и как се запали?

– Казвам се Елена Николова, на 19 години съм и съм 1ва година студентка по анимационна режисура, всичко свързано с японската анимация силно ме интересува, а косплея като нещо неразривно свързано с отаку-културата, също е обект на интереса ми. Още от момента в който попаднах на снимки на хора преоблечени като аниме герои в интернет и за първи път срещнах термина “косплей”, се запалих страшно много. Това бе някъде около 2004 г. Желанието да бъда косплеяр се породи още тогава, но идеята да огранизирам Аниплей се зароди малко по-късно, 2007 година след първия Анивенчър на кйто присъствах и на който за първи път правих косплей. Идеята се зароди от желанието ми да се организира събитие специално за косплей, и то да не бъде част от нещо друго, а самостоятелно. Нямаше кой друг да го направи – така започнах всичко.

– Ще разкажеш ли на читателите на Teenews.eu какво точно означава косплей и каква е историята му?

– Косплей идва от Костюм и Плей (от англ. costume и play) и става дума конкретно за персонажи от японските аниме, манга или игри с подобна графика.

– До колко е развито това движение в България?

elena nikolova cosplay2– Историята му в България датира от началото на века – на неколцина български фенове им е хрумвала идеята да се преолекат като аниме герои по време на фестивали, свързани с Япония, като цяло, но първото групово косплей представяне се проведе през 2005 г. на Националната среща на аниме и манга феновете на хижа Планинец на Витоша. На следващата година това събитие придоби името Анивенчър, и до днес все още се провежда веднъж годишно, като част от програмата е и косплеят. Аниплей за първи път се проведе през 2008 г. в гр. Пловдив, където се проведе и втората година. Сега то за първи път е в столицата. Косплей-събитията все повече се разрастват – по време на рожденния ден на най-големия форум за аниме и манга също се провежда косплей, а през 2009 г. за първи път имаше и парти по случай пускането на популярна японска игра на българския пазар, на което отново се проведе косплей.

– Какви са причините толкова много хора да са запалени по него – какво им дава?

– Косплеят е нещо така неповторимо като усещане, че не може да се опише лесно с думи. Веднъж направил косплей пред публика, човек има желание, а и нужда да продължи да прави това. Косплеят е момента, в който труда по подготвянето на костюма, а и на поведението, се признава от другите хора, това е този малък момент на слава, в който всеки може да се почувства поне малко по-специален. Покрай косплей събитията и чрез задружната работа в подготовката се завръзват и много контакти, и приятелства.

– Къде могат да отидат младите хора у нас, ако искат да се занимават с косплей? Какви организации се занимават с това у нас?

– Трудно би могло да се говори за организации. Най-голямата организация е националният клуб за аниме и манга, но това съвсем не означава, че не може да се занимаваш с косплей, ако не си член на клуба. Косплей може да направи абсолютно всеки, който има желание да го направи и на всички събития, които включват и косплей.

– Какви са очакванията ти за развитието на това младежко движение у нас и по света?

Определено с всеки изминал ден хората стават много по-изобретателни а и технологиите навлизат в косплея с невероятна скорост. Центърът на това движение, Япония, вече ни представя косплей-събития от невероятен мащаб и ефекти, които трудно може да си обясним докато ги гледаме. България определено има да извърви още доста път в косплея си, докато стигне световната класа на косплей, но едно е сигурно – развиваме се по-бързо от която и да е страна на Балканите, а може би и в Европа, имайки предвид от колко отдавна датира косплеят в другите членки на Европейския съюз.

– Какво ще се случи на 8 май – би ли описала предстоящото събитие?

– Аниплей ще започне с ревю, на което ще бъдат представени всички участници, както и персонажите, които ще косплейват, след което всяка група ще покаже какво е подготвила. Това ще са девет сценки, след което, накрая ще бъде представен групов танц от участнички от всички групи. Разбира се, ще има и изненади, но те ще бъдат разкрити на самия ден. Аниплей продължава и извън залата на Сатиричния театър – косплеярите ще пообиколят центъра на София, след което ще се установят в парк на открито, където всеки ще може да се снима с тях, да поиграем и да се повеселим малко по-свободно до края на деня.

culture, Lifestyle, Manga

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet

2 Responses to “Косплеят те кара да се чувстваш по-специален”

  1. Завърши косплей работилничка Номер 5 | Teenews.eu says:

    […] който се е зародил в Япония. Тук можете да прочетете повече информация за косплей, а снимки и видео от петата работилничка има […]

  2. Малко предварително инфо за Aniplay 2011 | Teenews.eu says:

    […] А интервю с Елена Николова можете да прочетете тук. Post Published: 19 January 2011 Author: admin Found in section: […]

Leave a Reply