Тийн общности

Прочетете за най-популярните младежки общности и субкултури в БГ!

Ако искате да добавим някоя общност тук, само ни пишете и ще го направим!


Скейтъри

Това е една от най-атрактивните и динамични младежки общности. Ще ги откриете по площадите на всички големи градове по света и може би дори ще се поспрете, за да погледате техните изпълнения със скейтборди. Скейтърите привличат с желанието си да стават по-добри в това, което обичат да правят, да се учат на нови техники и да увеличават своите възможности. В София най-често можете да ги срещнете пред паметника на червената армия срещу Софийския университет, пред НДК и по останалите площади. Разделят се на crew-та, а радващото е, че все по-често у нас се организират и състезания по този нов и атрактивен спорт. Все още обаче той далеч не е толкова организиран, колкото в други страни по света, липсват достатъчно спонсори и качествени турнири с високи наградни фондове.

Геймъри

Прогейминг общността в България включва различни кланове, отбори и форуми, както и няколко официални организации, занимаващи се с видеоигри, като Starcraft, Warcraft, Counter Strike, DotA, Call of Duty, Pro Evolution Soccer и др. Провеждат се турнири, създават се и се разпадат отбори, страната ни излъчва национални отбори по различните дисциплини и за различните международни прояви. Официалното лице на гейминг общността у нас са две съперничещи си федерации – Българската федерация по електронен спорт и Българската федерация по компютърни и конзолни спортове, както и няколко регистрирани спортни клуба, като Инърфайър, МД Геймс и др.

Косплеяри

Косплей идва от Костюм и Плей (от англ. costume и play) и представлява широко развита в Япония и други страни практика за игра чрез създаване на костюми на герои от аниме или други популярни произведения. У нас тази субкултура се заражда в началото на века и днес на такива събития в София или Пловдив се събират по няколко стотин човека. Повече информация за тази общност можете да откриете на българския косплей портал Cosplay-bg.com.

ЛАРП

ЛАРП ( от англ. Live action role-playing (game)) е вид ролева игра, която напомня на импровизиран театър. Състои се в отиграване на избрани от участниците персонажи, като се използват костюми и “ оръжия”, а за място на изява обикновено се избират открити пространства (напр. паркове). При ЛАРП всяка група или клуб определя сама правила си, като е възможно да се правят препратки към някоя система за настолни РИ. Играта има силно изразен състезателен характер –бойните умения и физически качества на участниците определят изхода й. ЛАРП обединява, както свободни играчи, така и т. нар. кланове. Едни от основните български ЛАРП кланове са – Дуло, Гвардия на Арменелос, Източен вятър, Понтус и др.

Скоро предстои да попълним тази рубрика с инфо за графити – общността, фрирънърите, феновете на LARP, на Magic: The Gathering, hip hop и стрийт денс, рокерите и метълите. Ако искате да напишем нещо за вашата общност, само изпратете малко инфо и ще го направим 😉