Софийския фестивал на науката 2012 ще е посветен на роботите, изкуствения интелект и спекулациите за край на света

Mar 26, 2012 1 коментар by

Второто издание на Софийския фестивал на науката, който предстои да се проведе през месец май тази година, отново ще е под патронажа на министър Сергей Игнатов. Припомняме, че фестът беше създаден от Британския съвет и форум „Демокрит” през 2011 г. и за кратко време успя да спечели много фенове.

Предстоящото издание на фестивала през 2012 г. ще търси отговор на въпроса „Какво ни очаква?”. „Армагедон 2012? Не, благодаря!” е забавният поглед на учените към популярните апокалиптични прогнози. „Роботи, хуманоиди, изкуствен интелект – на изчезване ли са човеците?” е другият акцент на фестивала.

Събитията са организирани така, че да обхващат почти всички възрастови групи. Целта е максимален брой ученици, преподаватели и възрастни да имат възможността да се докоснат до науката, представена по интересен и разбираем начин. Предвидени са интересни събития като химически опити на поляната, забавни физични опити, детска архитектурна работилница, фото изложби на човешки хромозоми и макрофотография и др.

Посетителите ще имат шанса да научат повече за свръхновите, извънземните цивилизации, нано и лего роботи, молекулярен ресторант и т.н. Теми като „Животът и смъртта на една енигма”, посветена на 100-годишнината от раждането на Алън Тюринг, „Какво точно ни казват синоптиците в прогнозата за времето?”, както и много други интересни научни факти, също ще са обект на фестивала.

На 11 май 2012 г., в рамките на фестивала, ще се проведе и националният финал на конкурса „Лаборатория за слава”, насочен към млади хора на възраст между 18 и 35 години, занимаващи се с наука, които умеят атрактивно и разбираемо да представят своите научни интереси пред широка публика. Победителят в състезанието за комуникация на науката ще представя страната ни на международния финал на конкурса, който се провежда ежегодно в рамките на Фестивала на науката в гр. Челтнъм, Обединеното кралство.

Допълнителна информация за темите и събитията във второто издание на Софийски фестивал на науката и конкурс „Лаборатория за слава” можете да намерите на официалната страница.

School, Youth projects, Конкурси, Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet

One Response to “Софийския фестивал на науката 2012 ще е посветен на роботите, изкуствения интелект и спекулациите за край на света”

  1. Подробности за Софийския фестивал на науката says:

    […] фестивал на науката May 04, 2012 No Comments by teen reporter Както Teenews.eu вече писа, от 9 до 13 май, в парк Оборище (Заимов) ще се проведе […]

Leave a Reply