Нощ на музеите в София – магическо преживяване за всички

May 11, 2010 Няма коментари by

Тази събота от 19:00 часа на 15 май до 4 часа сутринта на 16 май в София за четвърти път ще има нощ на музеите и галерите.
v0_master[1]Националната художествена галерия ще разтвори вратите си за всички любители на българското изкуство. В музея зрителят ще се докосне до шедьоврите на Захари Зограф, Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев, Дечко Узунов. Специално за тази нощ специалистите на галерията ще представят в една от залите отдавна непоказвани образци на българската живопис от първата половина на 20 вeк. Ще могат да бъдат видяни – изложбата от илюстрации на Ясен Гюзелев, както и фотоизложбата „В Ателието” на Зафер Галибов – художествена еротична фотография.
От 22.30 ч. ще бъде представен музикално-театралният спектакъл ”Старинна музика от Ренесанса” с танци, сонети и откъси от Шекспир, с младежкото присъствие на студенти от Театрален колеж „Любен Гройс”, София.
На фасада на двореца мултимедийна виртуална разходка ще представи постоянните експозиции на галерията – иконите от криптата на Храм-паметника „Св. Ал. Невски”, живописта и скулптурата в Двореца, най-доброто от къщите – музеи на Вера Недкова, Никола Танев и Иван Лазаров.
За първи път в Криптата на публиката ще бъде показано и последното постъпление в колекцията на галерията – иконата „Богородица с младенеца и светци” на Захари Зограф.
Богатството на българската икона ще бъде представено в криптата на Храм-паметника „Св. Александър Невски”. Зрителите ще имат уникалната възможност да видят 14 шедьовъра, реставрирани с подкрепата на фондация „Левентис”.Сред тях е „Христос Пантократор” от 11 век – една от най-старите не само в България, но и на Балканите рисувани икони. Изложбата „Икони от Родопите” представя непознати образци на нашата иконопис.
Специално подготвената мултимедия разкрива сложния процес на реставрация, разкриването на нови, непознати на специалистите до преди реставрацията иконни изображения и „съживяването” на старите паметници – малко позната на зрителя страна от ежедневието на музея.

!!! В Нощта на музеите входът за посетители в Националната художествена галерия е свободен от 18.00 до 24.00 часа и в Криптата на храм-паметник „Александър Невски” от 18.00 до 20.00 часа.

culture

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Нощ на музеите в София – магическо преживяване за всички”

Leave a Reply