FUNCITY ви предизвиква да бъдете активни

Jul 09, 2012 Няма коментари by

Автор: Люси Манева

Любопитно: Първият в света модерен фестивал на открито започва в началото на 50-те години на миналия век с историята на двама отегчени и богати туристи в Роуд Айлън, които посещават бостънския джаз клуб на Джордж Уейн и го молят да им организира музикален фестивал на открито. Финансовите им възможности успяват да преборят първоначалния му скептицизъм и той решава да опита…

FUNCITY ВИ ПРЕДИЗВИКВА ДА БЪДЕТЕ АКТИВНИ

През последните години, особено през лятото, културният живот някак се оживява от най-разнообразни събития в областта на музикалните, сценичните, визуалните и изобразителните изкуства. Едно събитие в младежкия живот на страната определено допринася за повдигане градуса на летните емоции и се превръща в зона за атрактивни приключения и забавления в морската ни столица. Младежкият фестивал на Варна FUNCITY – инициатива на група млади хора – артисти, музиканти, представители на младежки организации и неформални групи, с подкрепата на местната власт, всяко лято превръщат града в младежка столица на забавленията. Обединени от идеята за видимо, свежо и наистина забавно събитие, което да отразява интересите и талантите на младото поколение в града, фестивалът на младежкия дух и тази година събира творци от различни сфери на изкуствата – професионалисти и аматьори, които заедно реализират идеята за един безкрайно забавляващ се град.

В града на летните културни фестивали FUNCITY е от онези събития, които излизат извън рамките на всекидневието, които провокират и предизвикват със своята непринуденост, откровеност и свобода на изявата. Фестивалът притежава онази уникална привлекателност, която може да бъде поддържана за кратък период от време с нестихващ ентусиазъм от организатори и участници, и създава специфична атмосфера, в която пейзажът, характерът на града, ангажираността на участниците, гостите и неговите жители допринасят за уникалността на събитието. И ако все още се чудите защо ни е нужен фестивал на забавленията, заповядайте това лято във Варна от 29 юни до 8 юли, за да усетите неповторимата атмосфера на FUNCITY. Мястото на срещата отново е централната част на Морската градина на Варна – знаково и утвърдено младежко пространство на града.

Трудно е да се опише какво ще се случи в рамките на FUNCITY тази година, тъй като едва ли ще има младежка активност, която да не бъде представена. И все пак – очаквайте много спорт, музика, театър, танци и разбира се – фестивални работилници, в които ще можете да опитате от всичко и да се включите активно в забавленията. Очакват ви и много изненади – една специална нощ на художниците, както и дълга и незабравима нощ на музиката, всяка вечер концерти в различен стил, танцови битки и възможност да усвоите стила, който никога не сте мислили, че ще опитате. Спортната програма е изключително богата на събития – демострации по фрийрън и слаклайн, скейт, стрелба с лък, стрийтбол турнир, демонстрации и състезание по лонгборд, демонстрации по кънки, състезание по хек на мрежа, квалификации по борба, джаги и много, много други.

Програмата на фестивала ще бъде обогатена с конвенционални и нови форми в областа на визуалните изкувства, отразяващи търсенията на млади артисти от цялата страна. В няколко поредни дни отново ще можем да споделим емоциите и творческите вдъхновения на авторите на графити.

Освен всичко, FUNCITY дава поле за изява на инициативи, които не са фокусирани само в сферата на изкуствата и културата, но са насочени към популяризирне на гражданското участие в един по-широк социален смисъл. И тази година, с любезното партньорство на Националния младежки форум, младите хора ще могат да изразят своята позиция по темата „Предприемачество“ в юбилейното пето издание на форума в дните между 4 и 8 юли. И не на последно място – младежите ще имат на разположение една импровизирана сцена за изразяване на своята гражданска позиция в рамките на известното и очаквано от всички Национално младежко изложение, което ще се проведе на 7 юли в района на сцена Раковина.
Разбира се, наличието на такива младежки инициативи, с утвърдени позиции, превръщащи се в традиция за града, радват ангажираните страни в младежката сфера. Непрестанно ни облъчват с негативни послания за това, как културата запада, как младите затъват в бездуховност и апатия. FUNCITY е доказателство, че надежда за младите хора има, младежки сцени за изява и инициативност все още има, а посоката, в която вървим, определено е правилната –а именно провеждането и реализирането на социално ангажиращи и приобщаващи проекти, които извеждат младите от строгите обществени рамки и ги подтикват към диалог и инициативност.

FUNCITY е доказателството, че когато младите хора работят заедно и обединят усилията си могат да станат чудеса!
Предизвикваме и вас да вземете активно участие във FUNCITY, защото със своите идеи и проекти, ние заедно ще превърнем Варна в младежка столица на културата и забавленията. И не на последно място, защото именно чрез умението да се забавляваме, можем да избягаме от всяко намерение и опит да бъдем поставени в строги рамки, и да усетим удоволствието и свободата да бъдем млади, да бъдем непринудени, да бъдем себе си.

Bike, Concerts, Extreme, Freerun, Fun, Hip hop, Inline, Party Time, Punk & Ska, Rock, Skate, Slide, Рисуване, Спорт

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “FUNCITY ви предизвиква да бъдете активни”

Leave a Reply