Епичен финал на Kavarna Rock 2012

Jul 19, 2012 Няма коментари by

Епична, емоционална и вълнуваща беше финалната вечер на Kavarna Rock 2012. Фестивалът за седма поредна година събра фенове и първокласни групи и музиканти в рок и метъл столицата на България – Каварна. В първите два дни на сцената на стадион Калиакра излязоха Dio Disciples, Michael Schenker, Glenn Hughes, Stryper с Jeff Scott Soto, Dokken, Big Noize и Sebastian Bach, D2 с Di4o, Команда 5 и БТР.

Всички те, както и артистите, които се изявиха в закриващия ден на сцената на Kavarna Rock 2012 не само свириха пред публика, но и се срещнаха и снимаха с феновете си и раздадоха автографи. Третата, финална вечер на фестивала, с участието на Ренегат, Ахат, Rhapsody of Fire, Kamelot и Lizzy Borden бе посветена на по-тежките жанрове – съчетание между мощни вокали, твърди рифове, безкомпромисен ритъм и зрелищно представяне.

По традиция вратите отвориха в късния следобед и първият звук, който откри вечерта, бе красивото соло на гайда, с което започна песента „Пропаст” на Ренегат. Пловдивската банда вече десетилетие е сред най-активните и обичани групи в жанра си у нас и на Kavarna Rock показа завидна форма в концентриран сет, включващ и познати, и чисто нови парчета от последния им албум – „Ренегат 2012”. След тях на сцената се качиха родните класици от Ахат .

Те също представиха както хитовете от дългогодишната си кариера, така и песни от неиздадените им последни 2 албума. Още в началото на концерта им публиката пред сцената лавинообразно нарастваше, а към края, точно преди изпълнението на вечната „Черната овца”, Ахат развълнувано благодариха на феновете, че подкрепят групата и с обичта си правят парчетата им емблеми. Звезди беше и почетният водещ на Kavarna Rock 2012 и със сценичното си присъствие, коментари и представяния допълни още рок-класа и настроение към атмосферата на фестивала.

Малко преди 20.00 на сцената на Kavarna Rock се качи и първият чуждестранен гост на вечерта – италианците Rhapsody of Fire. Музиката им – съчетание на пауър и симфоничен метъл – потопи фестивалната публика в мощно кинематографичнo изживяване, с песни, като From Chaos to Eternity, The Village of Dwarves, Dawn of Victory. Групата, чиито стил „холивудски метъл” е вдъхновен едновременно от съвременните тежки жанрове, класическите композитори (Вивалди, Бах и Паганини), Романтизма и Средновековието, е във великолепна форма и го доказа еднозначно на Kavarna Rock 2012. Концертът им у нас включваше класики от току-що завършената 15-годишна сага от 9 албума Emerald Sword и българските фенове успяха да усетят едновременно цялостното величие на миналото на бандата, но и устрема към бъдещето.

След тях на сцената излезе още една банда, която е на прага на своята нова история. Дни преди Kavarna Rock 2012 Kamelot обявиха новия си вокал, а по време на интервютата си у нас споделиха, че първият им студиен албум с гласа, авторските текстове и композиции на Tommy Karevik, е напълно завършен и ще излезе тази есен. Групата откри концерта си с класиките Rule the World, Ghost Opera и Center of the Universe и публиката доста бързо разбра защо Kamelot са избрали именно Tommy за заместник на Roy Khan – виртуозно вокално майсторство, невероятно сценично присъствие и контакт с публиката. Абсолютната еуфория обаче тепърва предстоеше.

След няколкоминутно соло на барабани, за което Casey Grillo превърна дори виковете и пляскането на публиката в част от инструмента си, прозвучаха първите акорди на The Hounting и неочаквано на сцената се появи прекрасната певица на Epica – Simone Simons. Гост-музикант в оригинала на парчето, както и в предстоящия им албум, тя очарова публиката с изключителния си глас. Изненадите обаче не свършиха до тук – само след една песен на сцената се качи още един гост на Kamelot – вокалът на Rhapsody of Fire Fabio Lione, с когото групата заби Karma. Последната песен от епичния им концерт беше March Of Mephisto и с нея Kamelot отбелязаха края на едно от най-запомнящите се метъл събития в страната ни в последната година.

На Kavarna Rock 2012 обаче тепърва предстоеше да посрещне и третия гост в последната фестивална вечер – Lizzy Borden. Калифорнийската група, известна със зрелищните си шоута, представи на първия си концерт у нас Appointment with Death Show. Преминало през над 20 държави на няколко континента, шоуто е фестивален хит това лято, включен в програмата на френския Hellfest, италианския Gods of Metal и германския Headbangers Open Air. Разбира се, важна спирка по пътя бе и Kavarna Rock 2012!

На фона на класики, като Me Against the World, American Metal, Master of Disguise, Tomorrow Never Comes и Under Your Skin фронтменът на едноименната група Lizzy Borden смени десетина костюма, маски и реквизит, разигравайки театралния си метъл-спектакъл на ужаса. Герои в него бяха смъртта, дяволът, както и оригиналният главен персонаж, наречен Oblivion. Кулминация бе ритуалното убийство на девойка на фона на There Will Be Blood, веднага след което Lizzy слезе в първите редове пред публиката, със стичаща се кръв по лицето и ръцете.

След това спектакълът продължи, докато в края, за изненада на всички, прозвуча китарно соло с мелодията на Националния химн на Република България. Разбира се, на него публиката избухна в аплодисменти и викове, които не стихнаха до последните акорди на биса.

Concerts, Metal, Rock

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Епичен финал на Kavarna Rock 2012”

Leave a Reply