Децата на изгряващото слънце

Oct 01, 2012 Няма коментари by

Александър Александров

Онези софиянци, които случайно са се озовали на 1 и 2 септември в района около „Парти център 4км“, може и да са останали изненадани от странната навалица от млади хора, много от които преоблечени като самураи, гейши, божества, герои от комикси, видеоигри и какво ли още не. Вероятно минувачите биха били още по-учудени, ако бяха влезли в парти центъра, чиито зали бяха изпълнени с над 1000 младежи, а по едно и също време се провеждаха лекции по източни бойни изкуства и японски бизнес етикет, турнири по настолни и видеоигри, уъркшопове по калиграфия и киригами (своеобразна разновидност на изкуството оригами за създаване на картички), разпродажба на манга комикси и тематични ръчно изработени стоки. Прояви, толкова отличаващи се една от друга, че всеки незапознат посетител би се запитал: що за събитие би могло да ги обедини на едно място?

Събитието се нарича Анивенчър и е най-големия български фестивал за японска култура и традиции, с фокус върху т.нар. отаку движение, което обхваща феновете на японските манга комикси, аниме филми, видеоигри, книги, костюми и различни свързани с тях субкултури. Отаку на японски може да се преведе като „вманиачен“, но през годините терминът е се е превърнал в определение за всички нови, младежки течения в страната на изгряващото слънце. И не само там, защото днес манга и аниме общности има в почти всяка развита държава. Дори у нас, някак без много шум и в страни от мейнстрийм културата, това японско младежко течение вече има хиляди почитатели, а по данни на националния клуб за японска култура Накама, който е и организатор на Анивенчър, цялата общност в България наброява над 25 000 души. За сравнение субкултури като тези на фрирънърите или обществото на професионалните геймъри трудно могат да се похвалят и с 1000 почитатели. Освен софийският клуб Накама, със свои щандове на фестивала бяха представени варненският клуб Шиоказе, русенският Сейшин и още няколко десетки формални и неформални организации, свързани по някакъв начин с отаку културата.

Една стара японска поговорка, много характерна за всичко в азиатската държава – от икономиката, до обществените процеси, гласи, че „Водата дълбае камъка не със сила, а с постоянство“. Мъдрост, която е доста показателна за Анивенчър, който през последните години се превърна от малко събиране на фенове във витошката хижа Звездица през 2006 г., в мащабно културно събитие, посещавано от над хиляда души, сред които японското културно аташе и гости от десетки европейски и азиатски държави.

Мнозина свързват японските комикси преди всичко с преплитането на бойни изкуства, магия, еротичен подтекст и киберпънк. За истинските фенове на жанра обаче тези елементи отстъпват по важност на отношенията и мислите на героите. „Манга се фокусира много повече върху личните преживявания на човека, те са много по-важни. Възможността да съпреживяваш е много силен фактор. Именно с това тя печели най-много почитатели в Япония и по света“ – казва Ани ‘Рикае’ Цочева, която е била организатор на предишни издания на Анивенчър, а сега развива собствена школа за обучение на младежи по рисуване, която също беше представена на феста.

Самите японци твърдят, че комиксите манга водят началото си още от средните векове, когато в островната държава се появяват първите истории, представени чрез поредица от рисунки. За да се стигне до днес, когато ежегодно само в Япония се продават около 670 милиона манга списания и 480 милиона книги, а всяка година излизат десетки нови анимационни филми и видеоигри, повлияни от най-популярните комикс истории. Манга отдавна се е превърнала в индустрия за милиарди йени годишно и в люлка на редица други субкултури, черпещи вдъхновение от нейните сюжети.

Традиционно, един от акцентите на Анивенчър е надпреварата по косплей – практиката за изработка на костюми, наподобяващи популярни манга и аниме герои. Ревюто на участниците в състезанието и тази година препълни най-голямата зала в „Парти център 4км“, а виковете на публиката при всяко представяне на някой нов косплеяр се чуваха дори извън сградата. Тази година в рамките на фестивала се проведе и българската квалификация за състезанието Еврокосплей, спечелена от Кирил Попчев от гр. Пловдив, преоблечен като героя Piramid Head от играта Silent Hill. Наградата Best of Show пък отиде при Кирил Ламбрев, който представи костюм на манга героя Vash the Stampede.

Косплеят според някои представители на общността би могъл да бъде определен като модерна форма на театър и сякаш за да докажат тези твърдения, участниците тази година поставиха силен акцент върху разиграването на различни сценки и изпълнението на музикални произведения по време на представянето си. „Аз лично започнах да се занимавам с косплей от десети клас, някъде към 2005 – 2006 година, след което станах член на клуб Сейшин в Русе. Като цяло ме привлича да създавам нови костюми, оръжия и да изпипвам детайлите им“ – разказва Мария Братоева, която взе участие в събитието с костюм на Локи – популярен отрицателен герой от комиксите и филмите за Отмъстителите на американската компания Marvel. Мария изучава дизайн, интересува се от изобразително изкуство, работи с програми като 3D Studio Max и възприема дейностите си в сферата на косплей в унисон с цялостните си интереси. Всъщност именно желанието за създаване на нещо ново сякаш е допирната точка между повечето участници във фестивала Анивенчър – от създателите на ръчно изработени манга аксесоари, през участниците в семинара по калиграфия, до косплеярите, прекарали месеци в изработката на костюм, максимално наподобяващ този на любимия им герой. Една градска култура от ново поколение се заражда, сякаш напук на често срещаните недоволни възгласи на по-възрастната част от обществото, че младите хора, видите ли, не се интересуват от нищо.

Anime, Body arts, Cosplay, Magic, Manga, Party Time, Performance, Slide, Комикс, Конкурси, Рисуване, Фантастика, Филми

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Децата на изгряващото слънце”

Leave a Reply