Анна ‘Рикае’ Цочева разказва пред Teenews.eu за новия си проект – школа за обучение по манга рисуване

Oct 08, 2012 1 коментар by

Разговаряме с Анна ‘Рикае’ Цочева – до скоро една от движещите сили зад аниме и манга клуб Накама и форума за японска култура Анивенчър. Преди около година Ани предаде щафетата по организация на събитието на други ентусиасти, а самата тя стартира своята школа за обучение по рисуване в стил манга – Поничка. Художничката се съгласи да разкаже какво се случва около нея и новия й проект пред читателите на Teenews.eu:

– Би ли се представила с няколко изречения?

– Казваме се Анна (Рикае). Занимавам се с илюстрация, комикси, чат-пат с дизайн. Може да сте ме срещали на някой Анивенчър или On! Fest като организатор (ще да е било преди време) или зад някой щанд. Много съм напориста зад щандовете и сигурно съм ви пробутала нещо. Иначе в момента работя на свободна практика и през уикендите водя курсове за рисуване на комикси. Ако ви е любопитно, имам работи тук : http://rikae.deviantart.com/

– От кога се занимаваш с манга и с рисуване като цяло?

– Почти всички, които имат интерес към аниме/манга у нас или са почнали с аниме блоковете по немските, полските и т.н. телевизии, или от тези по българските, в зависимост от началните цифри на ЕГН-то. За мен рисуването дойде през света на японската анимация, някъде когато бях на 14 г, тъй че двете винаги са били свързани. По-късно се появи и интересът към правенето именно на комикси, не само на отделни илюстрации или концепции на персонажи.

– Как ти дойде идеята за създаване на школа за рисуване на манга комикси?

– Започна, когато посетих, мисля че беше втория Анивенчър през 2007-ма и за пръв път продадох комикси, направени от мен – беше толкова яко! Стоях си на щандчето и само ми липсваше ангелският хор отзад. Реших, че повече хора трябва да изпитат този тип кеф – да са сред сродни души и да споделят творчеството и интересите си в непринудена атмосфера. Така станах част от Накама и организацията на феста. Три Анивенчъра по-късно реших да сменя насоката-след като старателно бяхме работили за разпространението на аниме и манга у нас, реших, че има доста готови читатели, но някак си ми липсват достатъчно автори. През всичките години около мен е имало толкова много талантливи хора, които така и не проявиха смелостта и упорството да направят нещо с таланта си. Това ме ядосваше безобразно и след едно посещение на италианския „Ромикс” (аниме/комикс/манга фест с нахално количество щандове на манга училища) реших че ще се постарая лично това да спре, хаха.

– Има ли интерес към този стил в България?

– Трудно ми е да изкажа обективно мнение, в последните 7 години се движа основно в среди, които имат интерес, но те, макар и многолюдни, не са представителната извадка. Струва ми се, че интерес има, но той е някак неосъзнат – носи се някакъв слух из въздуха и хората се обръщат, казват си „аа, абе бях чувал нещо, казаха ми, че е яко…” Инак претъпканите с хора фестове определено говорят за нещо в тази насока, но има още какво да очакваме.

– Напоследък манга общността у нас се разраства бързо, което показват и многото посетители на големи ивенти като Анивенчър. На какво според теб се дължи този интерес?

– Естествено мога да започна от глобалната култура, интернет и бързата и лесна обмяна на информация. От световната популярност на японските комикси и анимация. Но аниме и манга общностите сами по себе си са интересни-цялата тази омешана, шарена, креативна (суб)култура на герои, светове, игри, рисунки и истории те грабва като водовъртеж. Има и още нещо много важно, особено за една младежка общност – един аниме фест е единственото място, където можете да се появите облечен по най-абсурдния начин, да кажете най-абсурдното нещо на група непознати и да получите усмивки – хората се чувстват добре защото могат да бъдат леко ексцентрични, леко глупави, по-откровени от нормалното и много емоционални без да получат осъдителни реплики от сорта на „абе тоя що се държи като олигофрен, ми и ме занимава със себе си?”-напротив броят на одобрителните кимания е обратно пропорционален на нормалността. С две думи – просто е забавно.

– Какви са бъдещите ти планове за развие на школата Поничка?

– Това, което ми се иска, е да има повече хора, които да правят и да четат комикси. В какъвто и да е стил.
Независимо от това, с какво се занимава човек, смятам, че връзките са най-важното нещо. Но не си мислете, моля ви, връзки в смисъла на някаква шуробаджанащина. Имам предвид познанства, приятелства, ноу-хау, споделяне. Да знаеш кои са хората и организациите в твоята сфера, какво правят, да има към кого да се обърнеш за съвет, да има с кого да работиш, да споделяш. Това е важно и за „творческото здраве”. Не става въпрос за „да падне тука някакъв келепир”, защото едни от най-зареждащите проекти не са с финансова изгода. Важно е да имаш група, социален контакт, дори и 50% от него да е виртуален-така се зареждаш, вдъхновяваш и най-вече-като има да се случва нещо жестоко яко-разбираш за него. Това изисква известно количество усилия и постоянство, които понякога липсват на хората и те се извиняват с неща като размера и качеството на държавата си 😉

Е, в бъдещите ми грандиозни планове ми се иска да мога да свързвам тези хора, да им помагам да работят заедно, да създам една истинска школа с повече опитни художници и специалисти. Ако трябва да посоча нещо в по-обозримото бъдеще-бих искала скоро на фейсбук страницата на курса http://www.facebook.com/kursponichka да има повече мои и чужди туториъли, както и да започна да правя някои от лекциите в курса отворени за гости, които не са част от него. Така, когато имаме интересна дискусия или дойде интересен гост (понякога каня други „гост-лектори”) хората, които по една или друга причина не могат да дойдат на курс, ще могат да участват-онлайн или лично.

Anime, Cosplay, Комикс, Рисуване

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet

One Response to “Анна ‘Рикае’ Цочева разказва пред Teenews.eu за новия си проект – школа за обучение по манга рисуване”

  1. Lilly N says:

    Страхотно интервю! Невероятен проект!
    Успех!!!
    Дано има повече хора като Ани!

Leave a Reply