Боядисаният паметник на съветската армия предизвика сблъсък на поколенията в България

Aug 24, 2013 1 коментар by

Истински сблъсък между поколенията предизвика поредното “осъвременяване” на паметника на съветската армия, който се намира в градинката срещу Софийския университет. Припомняме, че през нощта срещу 22 август той беше боядисан в розово, а под него с розова боя беше написано на чешки “България се извинява”.

Причината?

Боядисването на паметника беше направено като извинение към чешкия народ, който на тази дата през 1968 г. възстава срещу чешката комунистическа партия и СССР, предизвиквайки Пражката пролет. Тогава червената армия смазва зловещо движението на чехите за “социализъм с човешко лице”, а сред войските, дошли да помагат на СССР има и български танкове. Не защото руснаците е нямало да се справят и сами, а за по-голяма легитимност на това, което са направили. Затова е и извинението, написано с розови букви на чешки език: Bulaharsko se omlouva!!!

А защо в розово?

През 1991 г. когато падат комунистическите режими в Източна Европа, а в Русия се случва перестройката, един чешки художник предизвиква скандал, боядисва в розово един съветски танк, за да отпразнува освобождаването на Чехия от комунистическия режим. Именно това е причината сега незнайните български “вандали” да изберат розовия цвят, боядисвайки паметника на съветската армия в София.

Скандал в социалните мрежи

Потребителите в онлайн пространството веднага се разделиха на два лагера по повод поредното боядисване на монумента (припомняме, че преди време неговите войници бяха изрисувани като супергероите от популярни американски комикси – супермен, капитан Америка, жената чудо и др.).

“Може би не трябва да забравяме, че независимо от политиците, много войници са загинали далеч от родните си места. И за някого те са герои. Ако не ни харесва даден паметник, да се направи референдум и да се махне. Но докато стои, може би заслужава малко уважение. Не всичко е “як пърформънс” на този свят.” – пише един от противниците на новия стрийт арт проект.

Поддръжник на делото на незнайния бояджия пък отговаря: “Принципно съм съгласен и за паметниците, и за цивилизованото махане, и за уважението, и за демократичните принципи. В конкретния случай обаче предпочитам да отдам уважението си на чешкия народ и начина, по който е бил смачкан по време на Пражката пролет, отколкото на червената армия. Мога да уважавам всяка друга армия, но с тази на СССР (а напоследък и на САЩ) просто някак не ми се получава. Така че в случая ако трябва да съм честен – подкрепям това, което направиха с паметника. Не защото е як пърформанс, а заради посланието и извинението.”

Стари срещу млади, леви срещу десни, консервативно мислещи срещу фенове на уличното изкуство. Политическият стрийт арт проект успя да разедини българите поне по няколко съвсем различни линии. Вие какво мислите – трябва ли да обявим онези, които са боядисали съветските войници в розово за вандали, или трябва да сме по-отворени към новите форми на изкуство в градската среда?

Fun, Graffiti, Slide, Youth projects, Любопитно, Реакция

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet

One Response to “Боядисаният паметник на съветската армия предизвика сблъсък на поколенията в България”

  1. Илияна Йотова says:

    Rather nice post. I just now discovered your current site in addition to needed to state that I’ve got really appreciated browsing a person’s blog page discussions. Naturally I will be following for ones give we we do hope you create all over again very soon!

Leave a Reply