За четвърта поредна година доброволци ще почистят плажове по българското Черноморие на 12 и 13 април

Apr 10, 2014 Няма коментари by

Акциите са част от глобалната кампания Ocean Initiatives

За четвърта поредна година Surfrider Foundation Sofia с подкрепата на доброволци ще почиства плажове по Черноморието на 12 и 13 април. Акцията включва почистване на Плажът до Поморийско езеро на 12 април и плаж Паша Дере на 13 април. Почистванията, инициирани от българското представителство на организацията Surfrider Foundation Europe, са част от общо над 860 събития, които стартират в края на месец март в различни точки на света и ще продължат до края на годината. България отново се присъединява към над 40 държави, подкрепящи проекта Ocean Initiatives, който вече за 19-та година цели да алармира за проблема със замърсяването на водните басейни и прилежащите им брегове и плажове.
ptpi2

От първото почистване през 1995 г. досега, глобалната кампания Ocean Initiatives се превръща в наистина забележително събитие, признато за една от най-големите граждански еко мобилизации. Само през 2013 година в Ocean Initiatives се включиха над 50 000 участници от 44 държави, като общо бяха организирани повече от 1200 отделни акции. В България инициативата беше отразена с почистването на общо пет плажа, сред които плажът при устието на р. Велека, к-г Делфин, Паша дере, плаж Почивка (Варна) и Аспарухово.
Тази година Surfrider Foundation Europe поставя акцент в кампанията си на изхвърлянето на боклук, където и да било на сушата, който в края на краищата попада във водните басейни, по бреговете и плажовете ни и като резултат влиза в хранителната верига на всички обитатели на морската среда, а косвено и в тази на човека.

Организаторите на инициативата у нас призовават всеки, който обича и цени морето, природата и плажовете, да се включи в акциите на 12 и 13 април. Почистванията на плажовете Паша Дере и Плажът на Поморийско езеро се осъществяват с любезното съдействие на РЕНО НИСАН България, които за целта предоставят автомобили Nissan на екипа на Surfrider Foundation Sofia, както и с партньорството на община Поморие и на нашия любезен домакин във Варна – Yo-Ho-Hostel.

outdoor, Бъди в час!, Еко, Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “За четвърта поредна година доброволци ще почистят плажове по българското Черноморие на 12 и 13 април”

Leave a Reply